Όπλο σημαντικό για την «επιθετική πολιτική» που θα αναδείξει και επιβάλλει την Κρητική Διατροφή» έναντι της Μεσογειακής, ασφαλώς αποτελεί το βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που εκδόθηκε από τον ΣΕΔΗΚ με την χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Βασικός στόχος του βιβλίου αυτού είναι η προβολή της πολιτιστικής και υγιεινής αξίας του Κρητικού Ελαιόλαδου με την ανάδειξη και τεκμηρίωση του κεντρικού και αποφασιστικού ρόλου του στην «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» η οποία, όπως τεκμηριώνεται από τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο αλλά και εκείνα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, έχει αποδεδειγμένα σημαντικές και πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Στο βιβλίο αυτό τεκμηριώνεται απόλυτα το γεγονός ότι η «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» αποτελεί πρότυπο που υπήρξε και μελετήθηκε με έγκυρες μακροχρόνιες διεθνείς επιστημονικές εργασίες από τις οποίες αποδείχτηκε ότι έχει σοβαρές θετικές επιδράσεις στην υγεία, ενώ αντίθετα η «Μεσογειακή Διατροφή» είναι ένα κατασκευασμένο πρότυπο που αποτελεί επινόηση για εξυπηρέτηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στο βιβλίο, περιλαμβάνονται επίσης 100 περίπου αυθεντικές συνταγές παραδοσιακών Κρητικών φαγητών με βάση το ελαιόλαδο που παραχωρήθηκαν από Οικοκυρές της Κρήτης και Ταβέρνες του Δικτύου « ΕλαιοΓευσίες» στα πλαίσια του Διαγωνισμού Φαγητών Ελαιόλαδου «ΕλαιοΓευσίες 2006» που έγινε πέρυσι στα πλαίσια του έτους Ελιάς και Ελαιολάδου. Οι συνταγές αυτές παρουσιάζονται με έγχρωμες φωτογραφίες, υλικά και εκτέλεση καθώς και με τα ονόματα των Οικοκυρών και Ταβερνών που τις παραχώρησαν.

Στο βιβλίο όμως, με δεδομένο το γεγονός ότι «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» δεν νοείται χωρίς αποκλειστική χρήση ελαιολάδου και μάλιστα παρθένου, γίνεται εκτενής αναφορά για το ελαιόλαδο. Έτσι, παρατίθενται στοιχεία για την πολιτιστική, υγιεινή και ποιοτική αξία του Κρητικού ελαιολάδου αλλά και για τα φυσικά και χημικά του χαρακτηριστικά και την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη των Ελαιολάδων σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Περιλμβανονται όμως και αρκετα στοιχεία για τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία και ειδικότερα τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, τους καρκίνους, την υπέρταση, τον διαβήτη, την ανάπτυξη των παιδιών, την γήρανση, την νόσο Alzheimer κ.α

Τέλος στο βιβλίο περιλαμβάνονται και αρκετα στοιχεία για την χρήση του ελαιόλαδου στην μαγειρική και διευκρινίζεται η αμφισβητουμένη από διαφόρους επιτηδείους η καταλληλότητα του στο τηγάνισμα κ.α.

Το βιβλίο, θα διατίθεται εντός των ημερών από βιβλιοπωλεία της Κρήτης προς 10 €/τεμ. ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των δαπανών του αλλά και να υπάρξει δυνατότητα επανέκδοσης του

Οι Συγγραφείς του Βιβλίου
Την έκδοση του βιβλίου που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, επιμελήθηκε ο ΣΕΔΗΚ ο οποίος φρόντισε για την συλλογή και επεξεργασία των φωτογραφιών και του υλικού των συνταγών καθώς και για την σύνταξη των θεμάτων που αφορούν τα διατροφικά πρότυπα και τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.

Βασικοί συγγραφείς όμως του βιβλίου είναι οι συγκεκριμένες Οικοκυρές της Δυτικής Κρήτης και Ταβέρνες του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό «ΕλαιοΓευσίες 2006» και παραχώρησαν τις συνταγές.

Οι Οικοκυρές αυτές στις οποίες κατά την ημερίδα απονεμήθηκε ειδικός ΕΠΑΙΝΟΣ από τον ΣΕΔΗΚ είναι:

Ανδρουλάκη Ελένη, Αγγελάκη Ιωάννα, Αγγελάκη Στέλλα, Αθανασάκη Όλγα, Βαβουράκη Κατερίνα, Βεστάκη Αργυρώ, Βυρουράκη Μαρία, Γαλάνη Ευτυχία, Γερεουδάκη Ευτυχία, Γεωργακάκη Κατίνα, Γεωργακάκη Ρούλα, Γιακουμάκη Κωστούλα, Δανδουλάκης Φραγκίσκος, Δασκαλάκη Ελευθερία, Ελληνάκη Αργυρώ, Καλογεράκη Γρηγορία, Καμπουράκη Ευαγγελία, Καραμουσαδάκη Ειρήνη, Κατασανεβάκη — Παντελάκη Ιωάννα, Κουτρουμπά Αρχοντούλα, Λαμπαρδάκη Αντωνία, Λιονάκη Θεοδοσία, Μαραγκουδάκη—Καντεράκη Μαρία, Μαραθάκη Μαρία, Μαρκουλάκη Ειρήνη, Μπουλάκη Χρυσούλα, Νικολακάκη Μαρία, Νικολακάκη Φρόσω, Ντουντουλάκη Αργυρών, Παπαδάκη Μαρία, Παπουτσάκη Χρυσούλα. Παρασκάκη Αγάπη, Πατεράκη Αναστασία, Πετρακάκη Ελευθερία, Πετρουλάκη Βαγγελιώ, Πιτσικουλάκη Ελευθερία, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρρών, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Συριλίου — Μετόχι Ελληνικού, Ρενιέρη Άννα, Σαρτζετάκη Χρυσή, Σταματάκη Ιωάννα, Σταματάκη Κατερίνα, Σύλλογος Γυναικών Παλιών Ρουμάτων, Ταχτσίδης Ανθιμος, Τζανιδάκη Βικτωρία, Τζινευρακη Ευαγγελία, Τσεπετη Ελευθερία, Φουντουλάκη, Σοφία, Φραγκιουδάκη Ιωάννα, Χαιρετάκη Μαρία.