Αρχίζει η λειτουργία στην Κρήτη του «Δικτύου Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης (ΔΕΠΕΚ), βασικό κορμό του οποίου θα αποτελέσουν τα «Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου» (ΕΑΧΕ) που θα χρησιμοποιούν σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά που θα προσφέρουν - περιλαμβανομένων όλων των τηγανητών - αποκλειστικά ελαιόλαδο.

Η έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου αυτού σηματοδοτείται με την υπογραφή σχετικού Καταστατικού λειτουργίας από 35 Καταστήματα της Δυτικής Κρήτης (Ν. Χανίων και Τμήματος Ν. Ρεθύμνης) που θα γίνει την Δευτέρα 22 Μαρτίου και ώρα 11.00 στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά με παρουσία εκπροσώπων του ΣΕΔΗΚ και του ΟΑΔΥΚ.

Το ΔΕΠΕΚ η ίδρυση και λειτουργία του οποίου προωθείται και στηρίζεται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ και τις Αναπτυξιακές Λασιθίου και Ηρακλείου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τελευταία με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση υποδεέστερης αξίας σπορέλαιων, ιδίως στα τηγανητά, που προσφέρει η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στην χώρα και δυστυχώς και στην Κρήτη. Κατάσταση που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο δεν προάγει τον τουρισμό μας, αλλά μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη αφού με την χρήση προτηγανισμένων τροφών η τηγανισμένων με διάφορα σπορέλαια που χρησιμοποιούνται για αρκετές μέρες για δεκάδες η και εκατοντάδες φορές τελικά παράγονται όχι μόνο κακόγευστα φαγητά αλλά δημιουργούνται και επιβλαβείς για την υγεία προϋποθέσεις.

Το «ΔΕΠΕΚ» του οποίου η συγκρότηση αρχίζει τώρα με την λειτουργία του τμήματος Δ. Κρήτης θα περιλαμβάνει τελικά αλλά δυο τμήματα. Το ένα από αυτά, που θα συσταθεί στην Ανατολική Κρητη (Ν. Λασιθίου), είναι ήδη έτοιμο να λειτουργήσει μόλις υπάρξει η σχετική έγκριση του προγράμματος από την Αναπτυξιακή Λασιθίου, ενώ το άλλο που σχεδιάζεται να συσταθεί στην Κεντρική Κρήτη ( κυρίως Ν. Ηρακλείου) θα συγκροτηθεί αργότερα όταν η Αναπτυξιακή Ηρακλείου δρομολογήσει στο Leader+ δυνατότητα για ανάλογα δίκτυα.

Το ΔΕΠΕΚ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια πιλοτική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επαναφορά του ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης της Κρήτης και της χώρας γενικότερα και θα συντελέσει στην ανάδειξη της πραγματικής υγιεινής και θρεπτικής και πολιτιστικής αξίας του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

Κύριοι στόχοι του Δικτύου που προωθεί ο ΣΕΔΗΚ θα είναι:

  • Η ανάδειξη και προβολή στους ξένους τουρίστες της πολιτιστικής, υγιεινής και ποιοτικής άξιας του Κρητικού ελαιολάδου σαν βασικού στοιχείου της Κρητικής διατροφής
  • Η προβολή και προώθηση των καταστημάτων που θα μετάσχουν στο δίκτυο με την άμεση και έμμεση προβολή και διαφήμιση τους με όλα τα μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά
  • Η προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής.
  • Η γενικότερη βελτίωση του τουριστικού και ιδιαίτερα του αγροτουριστικού προϊόντος της Κρήτης από πλευράς υγιεινής διατροφής.

Η συγκρότηση και λειτουργία του ΔΕΠΕΚ θα στηριχθεί σε σχετικά προγράμματα που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο Leader+. Το πρόγραμμα του τμήματος του Δικτύου Δυτ.Κρήτης που θα περιλαμβάνει 35 καταστήματα των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου εγκρίθηκε ήδη από τον ΟΑΔΥΚ με προϋπολογισμό 97.000 ευρω από τα οποία το 75% θα είναι επιχορήγηση ενώ το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή

Το Δίκτυο «Εστιατορίων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΕΑΧΕ) θα περιλαμβάνει εστιατόρια και ταβέρνες του αγροτικού κυρίως χώρου που βρίσκονται πάνω στους κύριους οριζόντιους και κάθετους τουριστικούς άξονες του νησιού, χωρίς να αποκλείονται και ανάλογα των μεγάλων πόλεων. Κοινό χαρακτηριστικό των καταστημάτων αυτών θα είναι ότι στα πάσης φύσεως φαγητά (περιλαμβανομένων των τηγανητών), εδέσματα, τοπικά γλυκά, και αλλά παραδοσιακά παρασκευάσματα που θα παρασκευάζουν, παράγουν, η διαθέτουν, θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο.

Στο ΔΕΠΕΚ θα συμμετάσχουν τρεις κατηγορίες επιχειρησεων:

(α) Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΕΑΧΕ) (Εστιατόρια, Ταβέρνες κ.α) τα οποία θα έχουν κατά βάση παραδοσιακό χαρακτήρα στην εμφάνιση, τον εξοπλισμό και τα όλα τα φαγητά που προσφέρουν(περιλαμβανομένων όλων των τηγανητών) θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο

(β) Καταστήματα Εμπορίας Παραδοσιακών Προϊόντων Ελαιολάδου (ΚΕΠΠΕ) στα οπαία θα περιλαμβάνονται προϊόντα που περιέχουν ελαιόλαδο καθώς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας κατά προτίμηση ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΠΒΓ, τυποποιημένο σύμφωνα με τους ισχύοντες Κοινοτικούς Κανονισμούς, καθώς και αλλα προϊόντα που εχουν σαν βάση η περιέχουν ελαιόλαδο.

(γ) Εργαστήρια Παραγωγής - Εμπορίας Παραδοσιακών Εδεσμάτων (ΕΠΕΠΕ) που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο οπου η παρασκευή επιβάλλει την χρήση κάποιου ελαίου.

Οι υποχρεώσεις των καταστημάτων που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο δίκτυο είναι βασικά οι εξής:

  • Χρησιμοποίηση αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων των φαγητών, τηγανητών και άλλων εδεσμάτων (γλυκών) που προσφέρουν στους πελάτες τους.
  • Αποδοχή έλέγχων που θα προβλεφθούν και θα περιληφθούν στο Καταστατικό του ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του δικτύου.
Τα οφέλη που θα έχουν τα καταστήματα μέλη του δικτύου θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Η παροχή του ειδικού σήματος εγγύησης της αποκλειστικής κατανάλωσης ελαιολάδου που θα σχεδιαστεί με μέριμνα του προγράμματος και θα μπορεί να προβάλλεται σε ειδικά σημεία και έντυπα του καταστήματος (επιγραφές, έντυπα, βιτρίνες, κατάλογοι κλπ).
2. Η προβολή από όλα τα ΜΜΕ, με διάφορες δράσεις που προβλέπει το πρόγραμμα, όπως διαφημιστικά σποτς από Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς, διαφημίσεις στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, έντυπα, ιστοσελίδες, καταχωρήσεις σε τουριστικούς οδηγούς κ.α. αλλά και με ειδικές δράσεις που μπορεί να αναπτύξει με δική του μέριμνα το κάθε κατάστημα με βάση ορισμένους όρους.