Ένας αριθμός Τουριστών 1200- 1800 από διάφορες χώρες επισκέπτεται καθημερινά την Έκθεση Πολιτισμού και Προϊόντων και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς μετέχει με ενδιαφέρον στις διαφορές πρωτότυπες ενημερωτικές δράσεις που διαγωνισμοί γευσιγνωσίας, έρευνες για το ελαιόλαδο, τις συσκευασίες, την διατροφή κ.α. που λειτουργούν σε συνεχή βάση στον χώρο της Έκθεσης

Η Εκστρατεία αυτή που θα διαρκέσει στα Χανιά από 8-23 Ιουνίου, θα επαναληφθεί στην συνέχεια στο Ρέθυμνο στον Εκθεσιακό χώρο του ΞΕΝΙΑ από 1-20 Ιουλίου οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Νομαρχία και την ΤΕΔΚ Χανίων στα Χανιά και σε συνεργασία με την Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και τον Δήμο Ρεθύμνου στο Ρέθυμνο. Στην οργάνωση συμμετέχουν ενεργά και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Κρητικού Ελαιόλαδου καθώς και το Δίκτυο Ταβερνών και Εστιατορίων Ελαιόλαδου « ΕλαιοΓευσίες».

Βασικός στόχος των Εκστρατειών αυτών είναι να θέσουν τον Τουρισμό και την Ελαιοκομία της Κρήτης σε μια τροχιά συνεργασίας μεταξύ τους ώστε να υπάρξουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές και να υπηρετηθούν ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι όπως:

  • Η Ανάδειξη και προβολή της γευστικής, υγιεινής και πολιτιστικής αξίας του Κρητικού Ελαιόλαδου.
  • Η Προώθηση των Εξαγωγών Επώνυμου Κρητικού Ελαιόλαδου.
  • Η Βελτίωση του Τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη και προβολή της Κρητικής διατροφής και της χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα προσφέρομενα φαγητά
  • Η Ανάπτυξη «Ελαιοτουρισμού» με την αξιοποίηση και ανάδειξη των στοιχείων της Ελαιοκομικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Μνημειακά Ελαιόδεντρα Έλαιο-Μουσεία, Αρχαιολογικά ευρήματα κ.α)

Οι Εκστρατείες αυτές που περιλαμβάνουν: Έκθεση Πολιτισμού και Προϊόντων, Έρευνα Αγοράς, Διαγωνισμούς Γευσιγνωσίας, Προβολές ταινιών, Διανομή εντύπων, Ημερίδες κ.α έχει αποδειχθεί ότι είναι άκρως αποτελεσματικές και συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματική ενημέρωση των Τουριστών σχετικά με την Υγιεινή, Ποιοτική και Πολιτιστική αξία του Κρητικού ελαιόλαδου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι στα Χανιά τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν περίπου 25.000 επισκέπτες προερχομένους κυρίως από ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και από άλλες 30 περίπου χώρες. Οι Φετινές εκστρατείες από ότι δείχνουν οι πρώτες μέρες φαίνεται να είναι ακόμη πιο επιτυχημένες σε σχέση με τις προηγούμενες αφού ο αριθμός των επισκεπτών δείχνει πιο αυξημένος και το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι αρκετά ζωηρότερο.

Οι εκδηλώσεις βασικά περιλαμβάνουν δυο κύρια μέρη :

(α) Έκθεση πολιτισμού και προϊόντων, που περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό και συσκευασίες ελαιολάδου Επιχειρήσεων της Κρήτης.

(β) Παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

1. Διαγωνισμο Γευσιγνωσίας Επισκεπτών, Έρευνα για τις Συσκευασίες και Έρευνα αγοράς που για την διατροφή και το Ελαιόλαδο θα απευθύνονται στους επισκέπτες των εκθέσεων και γίνονται σε συνεχή βάση στους χώρους της Έκθεσης

2. Ημερίδα που θα απευθύνεται στους τοπικούς παράγοντες και στο κοινό που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Μεγάλο Αρσενάλι με θέμα «Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή» και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στο οποίο περιλαμβάνονται και 100 αυθεντικές και συνταγές Κρητικών Παραδοσιακών Φαγητών επώνυμων Οικοκυρών και Ταβερνών της Δυτικής Κρήτης

Στην Έκθεση Προϊόντων αλλά και στους Διαγωνισμούς και Έρευνες έχουν ανταποκριθεί και λαμβάνουν μέρος αρκετές Συν/κες και Ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κρήτης

Η Έκθεση Πολιτισμού και Προϊόντων περιλαμβάνει

  • Έκθεση 50 εικονογραφημένων πινακίδων (Posters) σε τρεις γλώσσες που αναφέρονται στην ιστορική, εξέλιξη της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Κρήτη, στην πολιτιστική και υγιεινή αξία του Κρητικού Ελαιόλαδου και στα Μνημειακά ελαιόδεντρα της Ελλάδας και της Κρήτης.
  • Έκθεση τυποποιημένου ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Κρήτης όπως ο Συν/Σάμος Πλατάνου, οι Επιχειρήσεις Κρητική Γη, Κολυμπάει ΑΕ και Μουστεράκης ΑΕ, η ΕΑΣ Σητείας, Ηρακλείου, ο Συν/σμος Κριτσάς καθώς και το Δίκτυο Ταβερνών αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου «ΕλαιοΓευσίες» κ.α
  • Έκθεση του Δικτύου Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου ΔΕΠΕΚ «ΕλαιοΓευσίες».
  • Έκθεση απολιθωμάτων φύλλων ελιάς ηλικίας 50 χιλιάδων ετών,
  • Έκθεση Δημιουργημάτων από ξύλο ελιάς - Έκθεση Βιβλίων για την Ελιά και Λάδι.

Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Διενέργεια Πρωτότυπου Διαγωνισμού Γευσιγνωσίας Επισκεπτών ο οποίος λειτουργεί σε συνεχή βάση και περιλαμβάνει δοκιμή ενός επώνυμου ελαιολάδου της Κρήτης και ανίχνευση και εύρεση του στην συνεχεία μέσα σε 4 δείγματα χωρίς ετικέτα. Όσοι επιτυγχάνουν λαμβάνουν σαν δώρο μια φιάλη από το ελαιόλαδο που επέλεξαν να διαγωνιστούν. Στόχος της δράσης αυτής είναι να ενημερώσει και να εξοικειώσει του καταναλωτές στην εκτίμηση των γεύσεων του ποιοτικού ελαιολάδου όπως είναι το ελαιόλαδο της Κρήτης.
  • Διενέργεια Έρευνας για την Διατροφή και το Ελαιόλαδο με συμπλήρωση Ερωτηματολογίου που περιλαμβάνει ερωτήσεις με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαγνωστούν οι απόψεις και επιθυμίες των Επισκεπτών σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα μεσογειακή, Ελληνική και Κρητική διατροφή αλλά και τα ποιοτικά και εμπορικά χαρακτηριστικά του ελαιολαδου που επηρεάζουν τις επιλογές τους.
  • Διενέργεια Έρευνας για την Ελκυστικότητα των Συσκευασιών Ελαιολάδου στην οποία οι επισκέπτες καλούνται να βαθμολογήσουν διάφορες φιάλες και μεταλλικά δοχεία Οργανώσεων και Επιχειρήσεων της Κρήτης από πλευράς μονό εμφάνισης. Η ερευνά αυτή θα συνεχιστεί και στην ανάλογη εκστρατεία που θα γίνει στο Ρέθυμνο ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με απονομή Βραβεύσεων σα καλυτέρα σε ημερίδας που θα γίνει στο Ρέθυμνο κατά την διάρκεια της εκστρατείας που θα γίνει εκεί τον Ιούλιο. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην πρωτότυπη αυτή και πολύ σημαντική έρευνα είναι ήδη αρκετά υψηλό και τα αποτελέσματα της αναμένεται να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό και την εμφάνιση των συσκευασιών