Με κάποια σημαντική καθυστέρηση μας ήρθαν τελικά αρκετές βροχές που ανεξάρτητα από τις ζημιές που προκάλεσαν στα Αμπέλια και σε ορισμένες περιπτώσεις σε Ελαιώνες, τελικά για το σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης ήταν πολύ ωφέλιμες. Οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις του φετινού Χειμώνα αλλά και της Άνοιξης είχαν αρχίσει να θέτουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της ανθοφορίας στις ελιές που με την οψίμιση που παρουσίασε φέτος, στις περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκεται τις μέρες αυτές σε πλήρη εξέλιξη.

Έτσι, οι βροχές των τελευταίων ημερών αντικατέστησαν την άρδευση που είχε αρχίσει να φαίνεται αναγκαίο και τελικά θα συντελέσουν στην καλή εξέλιξη της φετινής ανθοφορίας η οποία πάντως δεν φαίνεται να είναι τόσο πλούσια σε όλους τους ελαιώνες του νησιού.

Ισχυρές Βροχές και Χαλάζι έπληξαν και την Ισπανία!
Σημαντικές Ζημιές στις Ελιές και σε άλλες Καλλιέργειες.

Οι ισχυρές βροχές και χαλάζι έπεσαν την περασμένη εβδομάδα και στην Ισπανία προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες. Οι ζημιές αυτές που εκτιμάται ότι έπληξαν συνολικά καλλιέργειες σε 108 εκατ. στρέμματα έπληξαν πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μεγάλη ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της Ανδαλουσίας και ειδικότερα οι Επαρχίες του Χαέν και της Σεβίλλης. Οι καλλιέργειες που ζημιώθηκαν είναι κυρίως οι ελιές και τα σιτηρά στο Χαέν και τα Οπορωφόρα στην Σεβίλλη.

Βέβαια το είδος και η ακριβής έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμη γνωστά καθώς τα πλημμυρισμένα εδάφη δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση εκτιμήσεων. Πάντως οι περισσότερες καλλιέργειες φαίνεται να είναι ασφαλισμένες και οι Υπηρεσίες Αγροτικής Ασφάλειας συνιστούν στους παραγωγούς να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις οι οποίες θα εξεταστούν μόλις οι συνθήκες του εδάφους το επιτρέψουν.