Αντιπροσωπεία της Κίνας αποτελούμενη από υπευθύνους για την σύνταξη και εφαρμογή των στάνταρ που πρέπει να πληρούν τα εισαγόμενα στην χώρα τους ελαιόλαδα, συνοδευόμενη από Δημοσιογράφους επισκέφθηκαν την Ανδαλουσία στην Ισπανία προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες παραγωγής και ελέγχου της ποιότητας με στόχο να επεξεργαστούν τα στάνταρ που πρέπει να πληγούν τα εισαγόμενα στην Κίνα ελαιόλαδα.

Η επίσκεψη αυτή Οργανώθηκε από τον «Οργανισμό Εξαγωγών Ελαιόλαδου της Ανδαλουσίας» στα πλαίσια της 2ης φάσης του προγράμματος προώθησης του Ελαιόλαδου της Ανδαλουσίας στην Κίνα, που υλοποιεί η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας από το 2004.

Η αντιπροσωπεία των Κινέζων επισκέφθηκε το Συντονιστικό Συμβούλιο του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Baena» της Cordoba καθώς και επιχειρήσεις τυποποίησης της Ανδαλουσίας και στην συνεχεία παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο που οργάνωσε η Υπηρεσία Ελέγχου Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας η Κίνα έχει αυξήσει τις εισαγωγές ελαιόλαδου τα τελευταία έτη κατά 80% και η Ισπανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Αγοράς αυτής με ποσοστό άνω του 50%. Οι επιχειρήσεις της Ανδαλουσίας Carbinell, Hojiblanca, La Espaniola, και Ybarra μετέχουν σε καμπανιά που προώθησης του ελαιόλαδου που Οργανώνει Μονάδα Προώθησης Αγορών της Κίνας.

Μετά από αυτά, καταλαβαίνει κανείς γιατί η αγορά της Κίνας όπως και οι άλλες αγορές του εξωτερικού καταλαμβάνονται από τα Ισπανικά και Ιταλικά λάδια και εδώ διερωτόμαστε γιατί δεν προχωρεί η τυποποίηση!! Εδώ αρκούμαστε σε πομπώδεις επισκέψεις επισήμων στην Κίνα και εξαγωγές νοθευμένων ελαιόλαδων με παραποιημένες ετικέτες που ούτε τιμωρούνται ούτε τελικά αποκαλύπτονται!!

Και η Περιφέρεια Κρήτης, όπου το ελαιόλαδο αποτελεί κύριο οικονομικό πόρο, αντίθετα από την Περιφερείας Ανδαλουσίας, δεν φαίνεται να έχει κάποια στρατηγική και να βάζει σε κάποια προτεραιότητα την προώθηση του προϊόντος αυτού.