Μετά την σημαντική επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα χρόνια στα Χάνια και Ηράκλειο επαναλαμβάνονται και φέτος οι Εκστρατείες Προβολής του Κρητικού Ελαιόλαδου στους Τουρίστες της Κρήτης στα Χάνια και Ρέθυμνο με τον γενικό τίτλο «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη: Πολιτισμός, Υγεία, Διατροφή και Οικονομία».

Η εκστρατεία στα Χανιά που είναι η 5η κατά σειρά έχει προγραμματιστεί στο χώρο του Γιαλι Τζαμι και Μεγάλο Αρσεναλι και θα λειτουργήσει από 8 - 23 Ιουνίου ενώ η εκστρατεία στο Ρέθυμνο που είναι η 6η κατά σειρά έχει προγραμματιστεί στο χώρο του ΞΕΝΙΑ και θα λειτουργήσει από 1-20 Ιουλίου

Οι εκστρατείες αυτές φέτος θα είναι εμπλουτισμένες με νέο υλικό και νέες παράλληλες εκδηλώσεις οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ στα Χανιά σε συνεργασία με την Νομαρχία και την ΤΕΔΚ Χανίων και στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με την Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και τον Δήμο Ρεθύμνου. Στην οργάνωση μετέχει και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Κρητικού Ελαιόλαδου καθώς και το Δίκτυο Ταβερνών και Εστιατορίων Ελαιόλαδου « ΕλαιοΓευσίες».

Οι Εκστρατείες αυτές που περιλαμβάνουν: Έκθεση Πολιτισμού και Προϊόντων, Έρευνα Αγοράς, Διαγωνισμούς Γευσιγνωσίας, Προβολές ταινιών, Διανομή εντύπων, Ημερίδες κ.α έχει αποδειχθεί ότι είναι άκρως αποτελεσματικές και συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματική ενημέρωση των Τουριστών σχετικά με την Υγιεινή, Ποιοτική και Πολιτιστική αξία του Κρητικού ελαιόλαδου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι στα Χανιά τα προηγούμενα χρονιά συγκέντρωσαν περίπου 25.000 επισκέπτες προερχομένους κυρίως από ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και από άλλες 30 περίπου χώρες.

Οι Εκστρατείες αποβλέπουν στο να θέσουν τον Τουρισμό στην υπηρεσία της Ελιάς και την Ελιά και το Ελαιόλαδο στην υπηρεσία του Τουρισμού ώστε να υπηρετηθούν βασικοί στρατηγικοί στόχοι όπως:

  • Η ανάδειξη και προβολή του Κρητικού Ελαιολάδου στους ξένους Τουρίστες - Καταναλωτές Ευρωπαϊκών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών
  • Η βελτίωση του Τουριστικού Προϊόντος της Κρήτης από πλευράς ποιότητας διατροφής.
  • Η ευαισθητοποίηση των τοπικών παραγόντων και του κοινού για την αναγκαιότητα της προβολής της πολιτιστικής, υγιεινής και διατροφικής αξίας της ελιάς και του ελαιολάδου της Κρήτη.
  • Οι εκδηλώσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνουν δυο, βασικά, μέρη

(α) Έκθεση πολιτισμού και προϊόντων που θα περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό και συσκευασίες ελαιολάδου Επιχειρήσεων της Κρήτης.

(β) Παράλληλες εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν:
- 1.Διαγωνισμούς Γευσιγνωσίας και Συσκευασίας και Έρευνα αγοράς που θα απευθύνονται στους επισκέπτες των εκθέσεων και θα γίνονται σε συνεχή βάση στους χώρους της Έκθεσης
- 2.Ημερίδες που θα απευθύνονται στους τοπικούς παράγοντες και στο κοινό.

- Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 20 Ιουνίου στο Μεγάλο Αρσεναλι με θέμα «Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή» και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στο οποίο περιλαμβάνονται και 100 αυθεντικές και συνταγές Κρητικών Παραδοσιακών Φαγητών επώνυμων Οικοκυρών και Ταβερνών της Δυτικής Κρήτης

- Η δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο κατά την διάρκεια της εκεί εκστρατείας θα έχει θέμα: «Προώθηση των Εξαγωγών και της Τυποποίησης». Σε αυτή θα κληθούν να μετάσχουν οι Επιχειρήσεις Τυποποίησης, τα Ελαιοτριβεία της Κρήτης και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Στην Έκθεση Προϊόντων αλλά και στους Διαγωνισμούς και Έρευνες προσκαλούνται να λάβουν μέρος Συν/κες και Ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κρήτης που επιθυμούν μετά από συνεννόηση με τον ΣΕΔΗΚ (τηλ 28210 42021)