Κρητικά λάδια κέρδισαν όλα τα βραβεία πρώτα και δεύτερα και στις δύο κατηγορίες έντονου και μεσαίου φρουτώδους στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου Παρθένου Ελαιολάδου παραγωγής 2006/7 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα Χημικά Εργαστήρια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή την 30η Μαρτίου 2007.
Στον Διαγωνισμό αυτό που οργανώθηκε από πολλούς φορείς συμμετείχαν 26 Τυποποιητές και ΕΑΣ από όλη την Ελλάδα.
Μετά το πέρας της αξιολόγησης οι νικητές αναδείχθηκαν σύμφωνα με την μέση βαθμολογία τους και αυτοί είναι:
A) Ισχυρή ένταση φρουτώδους
- 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΚΡΙΤΣΑ 03 του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσά Λασιθίου Κρήτης
- 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: GAEA ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ της εταιρίας ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΕ
Β) Μεσαία ένταση φρουτώδους
- 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: TERRA CRETA KOLYMVARI CHANIA της εταιρίας TERRA CRETA S.A.
- 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ της Ένωσης Πεζών Ηρακλείου Κρήτη.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.
Στην τελική φάση η αξιολόγηση των έξι επικρατέστερων για κάθε κατηγορία έγινε από ομάδα δοκιμαστών που αποτελείτο από τους κατωτέρω γευσιγνώστες:
- CAMURATI FRANCA (ITALY)
- 2. MICHEL CHOUKROUN (FRANCE)
- ΣΑΛΙΒΑΡΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
- ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
- ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
- ΓΑΛΗ ΑΛΙΚΗ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
- ΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
- ΖΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
- ΧΡΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
Η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούνται και στον διαγωνισμό παρθένου ελαιολάδου που διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και σύμφωνα με όλους τους κανόνες δεοντολογίας σε ότι αφορά την διατήρηση του αδιάβλητου του διαγωνισμού και της επιστημονικής μεθόδου γευσιγνωσίας.