"Βιβλίο µε ιστορικό και πολιτιστικό βάρος"

 

Σταύρος Αρναουτάκης

Περιφερειάρχης Κρήτης

 

   Αναλογιζόµενοι τη µακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου, την παράδοσή του στον πρωτογενή τοµέα, το ταξίδι των προϊόντων της κρητικής γης, από την εποχή της Μινωικής arnaoutakisΘαλασσοκρατίας µέχρι τις σηµερινές σύγχρονες αγορές, τότε η πορεία αυτή ορθά συµβολοποιείται στο «χρυσάφι» της Κρήτης, το ελαιόλαδο.

   Το Κρητικό λάδι συντηρεί µια µεγάλη παράδοση που όχι µόνο ζωντανεύει το χθες, αλλά συµπληρώνει το σήµερα και γεννά ελπίδες και προσδοκίες για το αύριο.

  Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί µια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων, που µεταδίδονται από γενιά σε γενιά, µέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραµένοντας στενά συνδεδεµένες µε την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισµό, τα ήθη και τα έθιµα του νησιού.

   Με αυτό το δεδοµένο, η σηµαντική έκδοση του Δρ. Νίκου Μιχελάκη «Μνηµεία Ελαιόδεντρα-Ζωντανά Μνηµεία της Φύσης και του άνθρωπου» έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλουµε ως Περιφέρεια, σε συνεργασία µε όλους τους Δήµους της Κρήτης, τα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα, τα επιστηµονικά επιµελητήρια, τους αγροτικούς φορείς, για την στήριξη του πρωτογενούς τοµέα και την ανάδειξη της Κρήτης ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού, στην περιοχή της Μεσογείου.

   Στον πυρήνα αυτής της συνεργασίας βρίσκεται και η αποδοτική συµπόρευση µε το Σύνδεσµο Ελαιοκοµικών Δήµων Κρήτης. Έναν φορέα που αναδεικνύει το ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτισµικό, κοινωνικό και οικονοµικό φορτίο της ελιάς.

   Η συγκεκριµένη έκδοση, µέσα από την καταγραφή και ανάδειξη των Μνηµειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης, επιβεβαιώνει την κοινή αντίληψη των ανθρώπων που ασχολούνται µε την καλλιέργεια της. Μια διαδικασία που συνυπάρχει µε την ιστορία και µύθο. Μια διαδροµή από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, µια πορεία που συνδέεται µε τη λατρευτική ζωή, που εµπνέει την τέχνη, την ποίηση, τη λογοτεχνία και η οποία συνδέεται µε την καθηµερινότητα των Κρητικών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

   To βιβλιο αυτό, µε το ειδικό ιστορικό της βάρος, θα αποτελέσει ένα ακόµα ισχυρό εφόδιο για όλους τους φορείς του νησιού, προκειµένου να ενισχύσουµε την εξωστρέφεια, στηριζόµενοι στην ποιότητα και την µοναδική ταυτότητα των προϊόντων της Κρητικής γης, την οποία µε φιλότιµο καλλιεργούν οι χιλιάδες αγρότες του νησιού.

   Τα Μνηµειακά Ελαιόδεντρα της Κρήτης στις ρίζες τους κρύβουν την ιστορία αιώνων. Στα κλαδιά τους µεταφέρουν την ελπίδα για το σήµερα. Την πίστη πως τα ήθη, οι αξίες, η ταυτότητα του τόπου παραµένουν στοιχεία ζωντανά και αναλλοίωτα. Στους καρπούς τους τα δέντρα αυτά µοιράζουν χρώµατα και αρώµατα, εργασία και απόδοση, µετουσιώνοντας στην πράξη έννοιες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ιστορίας του νησιού µας.

   Τόσο η συγγραφή της έκδοσης   από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη όσο και   η πολύπλευρη υποστήριξή της από τον Σύνδεσµο Ελαιοκοµικών Δήµων Κρήτης, αποτελούν µια   προσπάθεια που θα συµβάλλει σηµαντικά στην ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς της ελιάς ως παρακαταθήκης για τις επόµενες γενιές.

Θερµά συγχαρητήρια σε όλους.

Ηράκλειο, Νοέµβριος 2020

Σταύρος Αρναουτάκης