Ακατανόητη η περικοπή των ενισχύσεών της, υπέρ άγνωστων σκοπιμοτήτων

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

Τελικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023 -2027 που υπέβαλε η χώρα μας εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου από την ΕΕ και διάφοροι παράγοντες περιέρχονται την χώρα ανακοινώνοντας διθυραμβικά την σημαντική επιτυχία!5

Ωστόσο, το μακροσκελές και αρκετά περίπλοκο κείμενο του σχεδίου αυτού με τις 1.105 σελίδες του,   παρά τις αρχικές διακηρύξεις, τελικά, είναι υπερβολικά περίπλοκο και δυσνόητο όχι μόνο για την πλειονότητα των παραγωγών και παραγόντων αλλά και για τους ίδιους τους συντάκτες του. Επομένως μια απλούστερη και σαφέστερη έκδοση του εξειδικευμένη κατά καλλιέργεια, είναι απολύτως αναγκαία!

    Ωστόσο το σχέδιο αυτό ενώ δεν φαίνεται να βρίσκει καθόλου σύμφωνες αρκετές ομάδες αγροτών, για τους ελαιοπαραγωγούς δυστυχώς αποτελεί σαφές μήνυμα εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Φαίνεται ότι, τα επανειλημμένα υπομνήματα που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ προς ΥπΑΑΤ, Βουλευτές και άλλους αρμόδιους φορείς (αρ.71/14-4-2021, 133/16-12-2021, 23/16-6-2022) δυστυχώς, όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη, αλλά ούτε καν απαντήθηκαν.6

   Έτσι, τελικά, η Ελαιοκαλλιέργεια, ενώ απασχολεί 233.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούν το 38,5%, δηλαδή την πλειοψηφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας (βλ. Πιν.1) με το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο λαμβάνει μόλις το 19,7% των άμεσων ενισχύσεων, υφιστάμενη συνολικά απώλειες, μόνο από τις άμεσες ενισχύσεις, 168,12 εκατ. € ανά έτος.

Επομένως είναι φανερό ότι η ελαιοκαλλιέργεια, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί μέχρι σήμερα, τελικά φαίνεται να θυσιάζεται  κυριολεκτικά υπέρ άλλων ατελέσφορων και ακατανόητων, επιστημονικά και πολιτικά, σκοπιμοτήτων.

Και βέβαια, ενώ αυτά συμβαίνουν, σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των Ελαιοπαραγωγών, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Και αυτό, ως φαίνεται, εκλαμβάνεται από τους αρμοδίους, ως συναίνεσή τους για τα τεκταινόμενα στη νέα ΚΑΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς ελαιοπαραγωγούς είναι λάθος των πολιτικών να εκλαμβάνουν αυτή τη σιωπή τους ως …. συναίνεση!

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)