Η έλλειψη εργατών παρατείνει τη συγκομιδή

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

 

           Ενώ η συγκομιδή της ελιάς συνεχίζεται εντατικά και ήδη ένα ποσοστό από 20-40% της παραγωγής στην Κρήτη και Πελοπόννησο έχει οδηγηθεί στα Ελαιοτριβεία, οι αποδόσεις έδειξαν κάποια μικρή γενική βελτίωση, αλλά οι οξύτητες εξακολουθούν να είναι σχετικά αυξημένες εξαιτίας όψιμων δακοπροσβολών.1

Αποδόσεις

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα στα Ελαιοτριβεία που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), οι αποδόσεις κυμαίνονται από 4,2/1 (23,8%) οι υψηλότερες και μέχρι 5,5/1 (18.2%) οι χαμηλότερες, ενώ οι περισσότερες κυμαίνονται γύρω στο 4,5/1 (22.2%).

     Οξύτητες

   Κάποια βελτίωση επίσης δείχνει το γενικό επίπεδο της ποιότητας σε σχέση με την αρχή της συγκομιδής, προφανώς λόγω της πτώσης των προσβεβλημένων καρπών με τις κακοκαιρίες.

   Ωστόσο, το ποιοτικό αυτό επίπεδο, υστερεί σημαντικά από το εξαίρετο επίπεδο της περσινής περιόδου το οποίο, εξαιτίας κυρίως της συνδρομής των καυσώνων, σε ποσοστό άνω του 85% της παραγωγής κυμαινόταν μεταξύ 0,2ο και 0,3ο βαθμούς.

Έτσι, ένα μικρό μόνο ποσοστό, περίπου 20-25% της παραγωγής, φαίνεται φέτος να παρουσιάζει πολύ χαμηλές οξύτητες 0,2ο -0,3ο, ενώ ο κύριος όγκος της (60-70%), παρουσιάζει οξύτητες της τάξεως του 04ο-0,6ο .

   Επιπλέον ένα μικρό μέρος της παραγωγής (5-10%) παρουσιάζει οξύτητες μεγαλύτερες που φτάνουν και μέχρι 1ο -1,5ο ή ακόμη και μεγαλύτερες.

   Εργάτες

Από την άλλη πλευρά η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατών και η αύξηση των ημερομισθίων φαίνεται ότι προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Κυριότερα από αυτά είναι η παράταση της συγκομιδής ή ακόμη και η εγκατάλειψή της, με συνέπεια κάποιοι ελαιώνες, ιδίως αυτοί με χαμηλή παραγωγή, να κινδυνεύουν να μείνουν «αμάζευτοι»!

Ωστόσο η παράταση της συγκομιδής έχει κάποια αγρονομικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

   Συμβάλλει, εφόσον υπάρξουν και καλοκαιρίες, στην αύξηση της ελαίωσης και τη βελτίωση των αποδόσεων σε ελαιόλαδο, όπως και στην πτώση των προσβεβλημένων από δάκο καρπών και άρα στην βελτίωση της ποιότητας.

   Συντελεί όμως, εφόσον καθυστερήσει πολύ και στην «παρενιαυτοφορία», δηλαδή σε μειωμένη ή και μηδενική παραγωγή για τον ερχόμενο χρόνο!    

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)