Σταθερές στην Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία

 

 Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

   Η  αντίσταση των παραγώγων της Ισπανίας φαίνεται ότι ανάγκασε τους μεγάλους αγοραστές της Ιταλίας να στραφούν στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές αναζητώντας χαμηλότερες τιμές.ΤΙΜΕΣ 06 07 21

    Η τακτική που εφαρμόζουν είναι η δημιουργία κλίματος για πτώση τιμών και η ικανοποίηση των πιεστικών αναγκών τους σε προϊόν με επιλεκτικές προμήθειες τις τιμές των οποίων κρατούν μυστικές για αποφυγή δημιουργίας κλίματος ανόδου των τιμών.

     Στην Κρήτη (Πιν.1), με την διακοπή των διαγωνισμών που διενεργούσαν Συν/σμοί, η αγορά εμφανίζεται με ελαφρά πτωτική τάση, ενώ στην Πελοπόννησο συγκεκριμένες αγοραπωλησίες με υψηλές τιμές εμφανίζουν την αγορά με ανοδικές τάσεις.

     Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 6ης Ιουλίου 2021, οι μέγιστες τιμές για λάδια οξύτητας 0,3ο στην Κρήτη έπεσαν στα 3,20 €/kg, ενώ στην Πελοπόννησο αυξήθηκαν στα 3,65€/kg. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές δείχνουν να παραμένουν σταθερές και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο κυμαινόμενες στα 3,10 €/kg.

 Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές για τα έξτρα μειώθηκαν ελαφρά , σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 3,70€/kg, ενώ οι ελάχιστες παρέμειναν σχετικά σταθερές στα 3,10€/kg.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

 Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές για το έξτρα διατηρηθήκαν στα 4,70€/kg, ενώ οι ελάχιστες μειώθηκαν ελαφρά στα 4,30€/kg.

Αναλυτικότερα οι τιμές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Τυνησία όπως και οι τιμές των πρόσφατων διαγωνισμών, φαίνονται στο Δελτίο τιμών της 6ης Ιουλίου 2021 του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr)

.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)