Προβληματισμοί και για τις αποζημιώσεις απο τα χιόνια. Αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών απο Βουλευτές Κρήτης
Οι τεράστιες απώλειες της ελαιοπαραγωγής απο τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης, που οδήγησαν σε μια συνολική μείωση της στο επίπεδο της Κρήτης πάνω απο 70%, και η επίμονη άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει, έστω και μικρό μέρος τους, απασχόλησαν και πάλι το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ.
Αιτία η δεύτερη αρνητική επιστολή του ΕΛΓΑ (αρ.894/21-11-2016), απάντηση στο δεύτερο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ), που υπογράφεται απο τον Διοικητή του κ. Κουρεμπέ, με την οποία ενώ προσπαθεί να προκαλέσει διένεξη μεταξύ του ΣΕΔΗΚ και υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, εξακολουθεί με τα ίδια αβάσιμα επιχειρήματα να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις ούτε απο ΕΛΓΑ, ούτε απο ΠΣΕΑ. Όπως επαναλαμβάνει «όταν οι ζημιές έγιναν δεν υπήρχαν θερμοκρασίες άνω των 40ο, ενώ όταν υπήρξαν τέτοιες θερμοκρασίες δεν υπήρξαν ζημιές!»
Απο την άλλη πλευρά με την ίδια επιστολή, αρνείται και πάλι την τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να περιλαμβάνει και τις ζημιές στην άνθηση απο καύσωνες, όπως συμβαίνει και για τις ζημιές στην άνθηση απο παγετούς, με το αβάσιμο επιχείρημα ότι οι παγετοί (που συμβαίνουν κυρίως στην βόρεια Ελλάδα) είναι «καθολικοί» και αφορούν ολόκληρες περιοχές! Ωστόσο και παρά το ότι η έννοια της «καθολικότητας» δεν αναφέρεται στον Κανονισμό, παραβλέπεται το ότι και οι ζημιές απο τους καύσωνες στην Κρήτη και το 2013 και το 2015 ήταν τεράστιας έκτασης και μεγαλύτερης καθολικότητας, όπως αποδεικνύεται από την μείωση της παράγωγης η οποία απο 100.χιλ. τόνους κατά μ.ο. έπεσε στους 20 χ.τ. το 2013 και στους 30 χ.τ. το 2015
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, ανάλογη αρνητική θέση του ΕΛΓΑ, φαίνεται να διαμορφώνεται και για τις ζημιές που προκλήθηκαν απο τις πρόσφατες χιονοπτώσεις.
Οι ζημιές στην παραγωγή δεν είναι πια εύκολο να εκτιμηθούν, ενώ και οι ζημιές στα δέντρα προβάλλεται η αιτιολογία ότι δεν μπορούν να καλυφτούν απο τα ΠΣΕΑ αν δεν υπερβαίνουν το 30% στο επίπεδο της Αντιπεριφέρειας!
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, «Οι ελαιοπαραγωγοί αποζημιώνονται, γιατί υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο και απαιτεί επικαιροποίηση. Δεν έχει νόημα οι παραγωγοί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να μην αποζημιώνονται σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή».
Μετά απο αυτά, εξετάζεται η περίπτωση ο ΣΕΔΗΚ να απευθυνθεί στους Βουλευτές, στην Περιφέρεια και τους Αγροτοσυνεταιρικούς φορείς της Κρήτης ώστε και απο την πλευρά τους να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων.