ΣΕΔΗΚ: Διαφάνεια στην αγορά και προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου.
Επισημάνσεις Προέδρου ΣΕΔΗΚ Γιώργη Μαρινάκη —Δημάρχου Ρεθύμνου
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ: 19 -10-2012’  Βαγγέλης Συνολάκης-
’ 
Η ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά του ελαιολάδου και να προστατευθεί τόσο η ποιότητα όσο και η τιμή του προϊόντος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των μελών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο.
Όπως επισημάνθηκε, το Κρητικό ελαιόλαδο υπερτερεί κατά πολύ σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των ελαιολάδων που προέρχονται’  από αλλες’  Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο οι’  παραγωγοί’  μας υστερούν σημαντικά στα οικονομικά οφέλη που εισπράττουν για τη σοδειά τους.
Έτσι, στο ΔΣ αποφασίστηκε ότι το βάρος στο εξής θα πρέπει να πέσει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στην αγορά με γνώμονα την’  αξιοποίηση της ποιότητας’  του ελαιολάδου, ώστε να ωφεληθούν οι παραγωγοί.

marinakis-gs2012.jpgΟ Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στο Δ.Σ. δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών και των συνθηκών διαφάνειας της αγοράς ελαιολάδου. Ο ΣΕΔΗΚ έχει το πιο αξιόπιστο Παρατηρητήριο Τιμών, από το οποίο ενημερώνονται παρά πολλοί ενδιαφερόμενοι αφού η επισκεψιμότητά του έφθασε μέχρι και 1250 επισκέψεις την ημέρα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ουδείς μπόρεσε ποτέ να αμφισβητήσει τα στοιχεία που δίδουμε. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές από το εμπόριο που αντιτίθενται με την πληροφόρηση που κάνουμε στους παραγωγούς για ευνόητους λόγους.

Εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τον παραγωγό και το προϊόν. Δεν μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα. Ο ΣΕΔΗΚ δεν έχει τον μηχανισμό και τον τρόπο να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενημερώνει σωστά τους ανθρώπους που έχουν το προϊόν στα χέρια τους. Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του ελαιολάδου. Το δικό μας λάδι είναι χρυσάφι και δεν μας συμφέρει να υπάρχουν χαμηλά ποιοτικά όρια για το Κρητικό ελαιόλαδο, του οποίου το 95% είναι στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Όσο πιο ψηλά ανέβει ο δείκτης των απαιτήσεων, τόσο θα βγάζουμε εκτός αγοράς μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που αυτή τη στιγμή μας ανταγωνίζονται και καθηλώνουν τις τιμές μας προς τα χαμηλά.

Δεν ξέρω γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα του προϊόντος και η διατροφική και θρεπτική του αξία. Δεν είναι μόνο τα οξέα που αποτελούν κριτήριο για τη διαμόρφωση της ποιότητας του ελαιολάδου και κατά συνέπεια της τιμής. Υπάρχουν και άλλα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία όσο μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις από τα μεγάλα συμφέροντα και ιδίως από τους Ισπανούς, που διακινούν μέτριο προϊόν σε καλύτερες τιμές απ’ ότι εισπράττει ο δικός μας παραγωγός. Επιδιώκουμε να καταφέρουμε να δημιουργηθεί τουλάχιστο μια μεσοσταθμική κατάσταση καλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα».

Υπεύθυνοι ελαιοκομίας σε κάθε Δήμο

Την απόφαση να οριστεί σε κάθε Δήμο της Κρήτης ένας επιστημονικός υπεύθυνος για θέματα ελαιοκομίας, πήρε το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν και να βοηθηθούν οι ντόπιοι παραγωγοί. Επιπλέον, ο ΣΕΔΗΚ από κοινού με τους Δήμους, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενέργειες στήριξης της αγοράς και προώθησης του προϊόντος.
«Είναι σημαντικό θέμα η αξιοποίηση του επιστημονικού μας προσωπικού, για να βοηθήσουμε πραγματικά τους παραγωγούς» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε: «Θέλουμε σε κάθε Δήμο να υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα και όλοι μαζί να συνεργάζονται, να δίνουν τεχνογνωσία, συμβουλές πρακτικές και υλοποιήσιμες στους ανθρώπους, γιατί το λάδι έχει να κάνει από τον τρόπο που περιποιέσαι το ελαιόδεντρο, από τον τρόπο που συλλέγεις τον ελαιόκαρπο, από τον τρόπο διατήρησης του ελαιόκαρπου και από τον τρόπο που εκθλίβεις τον ελαιόκαρπο.

Όλα αυτά είναι θέματα σημαντικά και πρέπει να τα ξέρουμε. Είναι αμαρτία να λέμε στον Κρητικό παραγωγό να βελτιώνει την ποιότητα που ήδη είναι πολύ υψηλή και υψηλότερη από τους άλλους, ενώ αυτό δεν το εισπράττει σε αντίκρισμα τιμής».