Ρόλος του Ελαιολάδου στην Κρητική διατροφή

 

Χανιά Απρίλιος 2007
Γιώργος Αγοραστάκης   -  Δρ. Νικος Μιχελάκης

Πρ. Αντινομάρχης Χανίων -  Δ/νων Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

 

Η χρήση του ελαιολάδου στην διατροφή των Κρητικών αρχίζει από πολύ παλιά. Από τις πινακίδες της Γραμμικής Α' και Β' γραφής τεκμηριώνεται ότι οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους τουλάχιστον από το 1800 π.Χ.

 

Σήμερα, οι Κρητικοί καταναλώνουν πολύ παρθένο ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά τους. Το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες στις σαλάτες, στα τηγανητά (ψάρια, πατάτες κλπ) στα βραστά χόρτα, στις σούπες, στα λαδερά φαγητά, στα γλυκά ακόμη και στο χοιρινό κρέας!

 

Λάδι, ψωμί, ελιές και κρασί,
τα βασικά στοιχεία της Κρητικής διατροφής

 

 Οι σαλάτες με νωπά λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο πιάτο της Κρητικής κουζίνας. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 Τα βραστά χόρτα και όσπρια αποτελούν την βάση της Κρητικής διατροφής. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ασύγκριτο για το τηγάνισμα όλων των τροφών. Κι αυτό γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου τα άλλα λάδια διασπώνται σε ενώσεις επιβλαβείς για την υγεία αλλά και γιατί κάνει τα τηγανητά πολύ νοστιμότερα από ότι τα άλλα λάδια.

Το "κατηγορούν" ότι μετά από 2-3 χρήσεις μαυρίζει ελαφρά. Αυτό όμως δεν αποτελεί ελάττωμα. Αντίθετα αποτελεί απόδειξη της φυσικότητας του! Γιατί ακριβώς το σκούρο χρώμα που αποκτά μετά από μερικές χρήσεις προέρχεται από το "ψήσιμο" των φυσικών χρωστικών που περιέχονται σ' αυτό και που βέβαια δεν περιέχονται στα επεξεργασμένα λάδια όπως είναι τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα και τα σπορέλαια! Βέβαια το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο από τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ή σπορέλαια που... δεν μαυρίζουν. Αλλά αξίζει τον κόπο!

 

Το ψητό κρέας και τα ψάρια αποτελούν μέρος για τη Κρητική διατροφή. Χρειάζονται όμως φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

 Τα λαδερά φαγητά, που γίνονται με συνδυασμούς διαφόρων λαχανικών (φασόλια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες) με πατάτες ή και κρέας. είναι ασύγκριτα όταν μαγειρεύονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.