Με καλύψεις αντιδρούν οι παραγωγοί προβληματίζοντας σοβαρά τους ελαιοτριβείς!

 

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

Οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι θερμοκρασίες άνω των 40ο C  που επικράτησαν φέτος τον Ιούλιο σε σχεδόν όλες τις ελαιοκομικές περιοχές αλλά και εκείνες άνω των 35οC που επικράτησαν τον Αύγουστο κράτησαν πρακτικά χωρίς δακοπροσβολές μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου την ελαιοπαραγωγή! ΟΙ ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ωστόσο, μετά την κάμψη των υψηλών θερμοκρασιών, δακοπροσβολές άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχητικά κυρίως σε ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες

Το φαινόμενο πρέπει να αποδοθεί στο ότι πληθυσμός Δάκων προερχόμενος από την προηγούμενη περίοδο, διέφυγε λόγω των μη έγκαιρων ψεκασμών της κρατικής δακοκτονίας (άρχισαν και φέτος τέλη Ιούνιου) και αναπαράχθηκε φυσιολογικά.

Στην συνεχεία, μέρος των απόγονων του πληθυσμού αυτού το οποίο διέφυγε κατά περιοχές από τους εντόνους καύσωνες, τώρα επιτίθεται προκαλώντας τις σημερινές, ευτυχώς μέχρι στιγμής σποραδικές, προσβολές.

Έτσι, την περίοδο αυτή, στα μέσα Οκτωβρίου, σε ορισμένες περιοχές συνεχίζεται ακόμη η δολωματική δακοκτονία με το νέο φάρμακο το οποίο, όπως λέγεται, μετά από 6 ήμερες δεν αφήνει υπολείμματα.e Ελαιονέαdimoskopisi221 Σε άλλες περιοχές αρκετοί παράγωγοι με βάση και τις συστάσεις των υπηρεσιών για «επαγρύπνηση» έχουν βάλει σε ενεργεία «τουρμπίνες» και οι ψεκασμοί κάλυψης φαίνεται ότι εφαρμόζονται σε αρκετούς ελαιώνες.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί στους παραγώγους, προβληματίζει και τους ελαιοτριβείς αφού ως μεσολαβητές στην διάθεση του προϊόντος ανησυχούν πολύ για την πιθανότατη πρόκλησης υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο με συνέπεια σοβαρά προβλήματα εμπορίας του.  

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όλα αυτά, για άλλη μια φορά θέτουν επί τάπητος το θέμα της πλήρους αναδιοργάνωσης της κρατικής δακοκτονίας και της επαναφοράς της αποτελεσματικότητας της στα υψηλά επίπεδα των περασμένων δεκαετιών, οπότε με λιγότερα μέσα και πτωχότερη τεχνολογία η παραγωγή ελαιολάδου οξύτητας κάτω των 0,4ο ήταν άνω από 90% .

Και αυτό πρέπει επιτελούς να εξεταστεί σοβαρά από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον εκ Κρήτης Υπουργό κ. Αυγενάκη γιατί εκτός από τα αλλεπάλληλα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ η αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας αρχίζει πλέον να γίνεται ορατή στην πράξη από την άρνηση πολλών κοινοτήτων να την αποδεχτούν.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για αναδιοργάνωση δακοκτονίας που περιέχονται σε πρόσφατο υπόμνημα του στο ΥπΑΑΤ έχουν ως έξης:

ü Πλήρη περιφερειοποίηση πιστώσεων και αρμοδιοτήτων

ü Επικαιροποίηση κανόνων εφαρμογής δακοκτονίας

ü Χρηματοδότηση έρευνας και δημοσίευση αποτελεσμάτων

ü Οργάνωση ελέγχων για απαγορευμένα φάρμακα

ü Κατάργηση εξαιρέσεων από δολωματική δακοκτονία

ü Οικολογικές ενισχύσεις στη δολωματική δακοκτονία

 

          =====================

 *Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μερικά η ολικά μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και τήρηση των Πνευματικών δικαιωμάτων της ιστοσελιδας