Στοίχημα για την κρατική δακοκτονία το επόμενο,

μέχρι την συγκομιδή, διάστημα!

 

      Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

Οι παρατεταμένοι καύσωνες με θερμοκρασίες άνω των 35ο C (Πιν.1) που επεκράτησαν το φετινό καλοκαίρι σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές και ιδιαίτερα στην Κρήτη, κράτησαν πρακτικά χωρίς δακοπροσβολές μέχρι  πρώτες Σεπτεμβρίου την ελαιοπαραγωγή!

Αυτό προκύπτει από δικές μας πληροφορίες και παρατηρήσεις αλλά και από τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας και των ΔΑΟΚ Κρήτης σύμφωνα με τις οποίες οι δακοπροσβολές που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη είναι λίγες και εντοπίζονται κυρίως σε ελαιώνες αρδευόμενους και ξηρικούς ορεινών και ημιορεινων περιοχών.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΡΗΤΗ 2023

 

Στοίχημα επομένως για την κρατική δακοκτονία αποτελεί να αποδείξει την δική της αποτελεσματικότητα κατά την περίοδο που ακολουθεί μέχρι την συγκομιδή, κατά την οποια, ενω   πιθανότατα καύσωνες δεν θα υπάρξουν, ο ελαιόκαρπος έχοντας ανανήψει με την συνδρομή των τελευταίων βροχών (Πιν.1), θα είναι πλέον ευαίσθητος για δακοπροσβολές! Και οπωσδήποτε δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό τότε να μεταφερθούν στους παραγωγούς οι ευθύνες για δακοπροστασία οπότε,  είναι βέβαιο, ότι θα εφαρμοστούν ψεκασμοί κάλυψης με πιθανότατη συνέπεια την πρόκληση υπολειμμάτων φαρμάκων στο ελαιόλαδο.

 

 Επίδραση καυσώνων στη θνησιμότητα δάκου

Σκόπιμο ωστόσο είναι στην φάση αυτή να εξεταστούν οι λόγοι της υψηλής αποτελεσματικότητας των καυσώνων και να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα και για την δολωματική δακοκτονία που επί δεκαετίες εφαρμόζεται από το κράτος

Οι καύσωνες προφανώς δρουν εναντίον του Δάκου αφενός ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκουν κάθε φορά το έντομο και αφετέρου ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια και την έκταση που επικρατούν


dimoskopisi221e Ελαιονέα

Και όπως είναι γνωστό τα πρώτα του στάδια του εντόμου (αυγά, προνύμφες) είναι πλέον ευαίσθητα και παρουσιάζουν υψηλή θνησιμότητα σε θερμοκρασίες άνω των 35ο.

Αντίθετα τα τέλεια έντομα είναι ανθεκτικότερα και σε θερμοκρασίες άνω των 35ο C μειώνουν την δραστηριότητα τους (μετακινήσεις, ωοτοκία) αλλα θνησιμότητα παρουσιάζουν σε θερμοκρασίες άνω των 45o C

Η φετεινή παρουσία των καυσώνων, όπως φαίνεται (Πιν.1) εκδηλώθηκε με θερμοκρασίες άνω των 35ο C   κυρίως τον Ιούλιο σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, ενώ τον Αύγουστο σε ορισμένες μόνο περιοχές. Θανατηφόρες θερμοκρασίες γύρω στους 45ο C παρατηρήθηκαν μόνο τον Αύγουστο και μόνο στην Παλαιόχωρα στα Χανιά και στις Μοίρες και Γόρτυνα στο Ηράκλειο.

Επομένως εκτεταμένη θνησιμότητα ακμαίων στην Κρήτη δεν πρέπει να σημειώθηκε και πιθανοτατα, σύμφωνα και με την βιβλιογραφία, μια μαζική εμφάνιση τους μετά την παύση των καυσώνων  δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Κατά συνέπεια η επαγρύπνηση υπηρεσιών  είναι επιβεβλημένη. Και αν  υπάρξουν δακοπροσβολές, δεν ειναι δεοντολογικά ορθό, τότε να  απευθυνθούν, ως συνήθως, στους παραγωγούς   συστάσεις  να αναλάβουν αυτοί τον έλεγχο του εντόμου!. Οχι μόνο γιατι οι πλείστοι απο αυτούς δεν  έχουν  την δυνατότητα ,  αλλα και  διότι  οσοι  μπορούν,   σίγουρα θα προβούν σε όπως - όπως ψεκασμούς κάλυψης,  χωρίς τήρηση των απαραίτητων όρων. 

 Ετσι, η παραγωγή ελαιολάδου με υπολειμματα φυτοφαρμάκων ειναι πιθανότατη. Επομένως ψεκασμοί κάλυψης για έλεγχο δακοπροσβολών σε εστιακές περιοχές, πρέπει να  διενεργούνται με μέριμνα της  κρατικής δακοκτονίας. Και αν αυτό δεν το επιτρέπουν οι σημερινοί  κανονισμοί, οι υπηεσίες και η Περιφέρεια θα πρέπει να  απαιτήσουν ειδική έγκριση!     

=======================

 *Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μερικα η ολικα μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και  τηρηση των Πνευματικών δικαιωμάτων της ιστοσελιδας