Επισκέψεις και ενημερώσεις  σε ΜΑΙΧ και Ινστιτούτο Ελιάς

 

Επιδοτήσεις, φράγματα- λιμνοδεξαμενές, ελληνοποιήσεις, εργατικά χέρια, κόστος παραγωγής, νέες καλλιέργειες, σύνδεση πρωτογενή-τριτογενή τομέα, αποτελούν μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στην Κρήτη για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό προέκυψε από τις επισκέψεις και συσκέψεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης στις 18-08-2023 στο ΜΑΙΧ και στο Ινστιτούτο Ελιάς στα Χανιά.avgenakisfd

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Χανιώτικων Νέων (19-08-2023) όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Λ. Αυγενάκης , βασικός στόχος του ΥπΑΑΤ θα είναι, «στο τέλος της τετραετίας 60.000 νέοι να στραφούν στον πρωτογενή τομέα», ενώ οι παραγωγοί που μετείχαν στις συσκέψεις εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το μέλλον του πρωτογενή τομέα.

Κύριο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις, προφανώς εξαιτίας της ανομβρίας που πλήττει και την Μεσόγειο και την Κρήτη, ήταν η αξιοποίηση των υδροαρδευτικών που έχουν κατασκευαστεί στο νησί (φράγμα Βαλσαμιώτη, λιμνοδεξαμενές Αγ. Θεοδώρων και Χρυσοσκαλίτισσας) οι οποίες, λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων αλλά και έλλειψης φορέων διαχείρισης, δεν λειτουργούν!

Ωστόσο οι συζητήσεις που έγιναν με την συμμετοχή και εκπροσώπων πολύ λίγων Συν/σμων Ρέθυμνου και Χανίων αφού άγνωστο γιατί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως ο ΣΕΔΗΚ δεν εκκλήθηκαν, περιστράφησαν κυρίως σε θέματα επιδοτήσεων ΚΑΠ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.

Αναφορές και συζητήσεις για άλλα φλέγοντα αγροτικά θέματα και ιδιαίτερα τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας η οποία πάρα την πτωτική πορεία και τα προβλήματα της εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο πυλώνα εισοδήματος και απασχόλησης για την Κρήτη ελάχιστα ή καθόλου απασχολήσαν τις συζητήσεις .

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Τα προβλήματα της δακοκτονίας, του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικών χεριών στην Ελαιοκαλλιέργεια φαίνεται ότι θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας και μάλλον έμειναν για … αργότερα όταν με τον ερχομό της συγκομιδής θα διογκωθούν οπότε όμως δύσκολα ή καθόλου θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Και αυτό παρά το ότι πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ υπέβαλε Υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ, την Περιφέρεια και τους Βουλευτές σχετικά με τις σοβαρές διαπιστώσεις που προέκυψαν από αναλύσεις που έγιναν σε ελαιόλαδα της Κρήτης στα πλαίσια διαγωνισμού ποιότητας, προτείνοντας και σχετικά μέτρα

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: 

Σε ερώτημα των “Χανιώτικων Νέων” για τις ριζικές περικοπές που έχουν υποστεί οι επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών με τη νέα ΚΑΠ ο κ. Αυγενάκης απάντησε πως «ήδη υπήρξαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έφεραν κάποια ηρεμία και ασφάλεια στους δικαιούχους των ενισχύσεων. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε, γιατί όντως υπάρχει ένας όγκος περιπτώσεων και υποπεριπτώσεων που θα πρέπει να εξεταστούν. 

Αναφορικά με τα όσα είχαν καταγγελθεί για παρανομίες στις επιδοτήσεις στην Κρήτη, κυρίως από κτηνοτρόφους ο Υπουργός απάντησε πως «διακρίνω μια εντιμότητα στο βλέμμα τους. Παρά τα όσα είχαν λεχθεί το προηγούμενο διάστημα 

gsevgsfs

οι Κρήτες παραγωγοί δεν είναι αυτοί που νομίζουν κάποιοι στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μαχητές, παλικάρια που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.»

• ΕΛΓΑ: Όπως δήλωσε ο Υπουργός « Το μοντέλο του ΕΛΓΑ θέλει εκσυγχρονισμό και βελτίωση έχουμε δεσμευτεί ότι θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρουμε στη Βουλή» είπε ο Υπουργός.

•ΟΠΕΚΕΠΕ: Για τον ΟΠΕΚΕΤΕ τον Οργανισμό που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις ο Υπουργός παρατήρησε ότι αντιμετωπίζει «τα γνωστά προβλήματα», και ότι ο ίδιος θέλει να υπάρχει «διαφάνεια, ηρεμία και αξιοπιστία. Αυτό το θέλουν και τα στελέχη του Υπουργείου, και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο αλλά εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

  

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ

“Μαύρες” ελιές

Μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα περιγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού κ. Γ. Ιγγλεζάκης. «Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός για τα συνεταιριστικά ελαιουργεία. Δυστυχώς υπουργέ κυκλοφορεί “μαύρο χρήμα” , σε τσάντες, βαλίτσες. Έρχονται παραγωγοί και μας λένε βγάλτε τις ελιές “μαύρες” μην γράψεις τίποτα. Εμείς δεν το κάνουμε, στα ιδιωτικά ελαιουργεία συμβαίνει αυτό για φορολογικούς λόγους και είναι πολύ εύκολο να βρεθεί αυτό. Και να μην φεύγει κανένα φορτίο από τα λιμάνια αν δεν έχει πάνω GPS για να ξέρουμε που πάνε…» Σοβαρές οι καταγγελίες του κ. Ιγγλεζάκη για τις οποίες απάντηση…δεν έλαβε καμία!

Συνεργατισμός και Drone

Την απαίτηση «για ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» πρόβαλλε ο πρόεδρος του Α.Σ. Γραμβούσας κ. Β. Κουτσαυτάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως «μόνο ο συνεργατισμός θα δώσει λύσεις, οι μοναχικοί δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά» που τέλος τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης των drone στη δακοκτονία.

Στην ανάγκη ύπαρξης “Πολιτικής γης” ώστε να σταματήσει η πολυδιάσπαση του αγροτικού κλήρου, αναφέρθηκε ο κ. Χ. Βιδάκης από την Κεντρική Ένωση Χανίων, «Είχαμε τους Αλβανούς που δούλευαν στο μάζεμα της ελιάς. Τώρα φεύγουν και πάνε στην Ιταλία γιατί σε λίγες ημέρες βγάζουν τα χαρτιά τους όταν εδώ τους τυραννούμε» σημείωσε ο κ. Γ. Ιγγλεζάκης από τον Α.Σ. Ζυμβραγού τονίζοντας πως υπάρχει τεράστια ανάγκη για εργατικά χέρια στην ύπαιθρο. «Το 2030 θα γίνει το φράγμα Σεμπρωνιώτη, μέχρι τότε εμείς πως θα ποτίζουμε;» ρώτησε ο κ. Μ. Δεικτάκης από τα Φαλάσαρνα, που επισήμανε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη ζημιά στην καρπόδεση και στην ανθοφορία με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μην λαμβάνουν καμία ενίσχυση.

Στη μελέτη για διάθεση 1.000.000 κυβικών από τις πηγές του Κολενι για την ύδρευση της Δυτ. Κισσάμου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κόλπου Κισσάμου κ. Τσοντάκης.

«Μπήκαν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, αλλά αρκεί αυτό; Χρειάζεται εξειδίκευση, επαγγελματισμός και εκπαίδευση. Πρέπει να ενισχυθούν το “Ινστιτούτο Ελιάς”, το ΜΑΙΧ ώστε να βρεθούν κοντά στον παραγωγό» υπογράμμισε ο κ. Γ. Μοτάκης από τον Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΙΧ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ

Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, ο Υπουργός πριν την συνάντηση με τους Συν/στες είχε ξεναγηθεί στα εργαστήρια, στο βοτανικό κήπο, στον κήπο της Ειρήνης και στις συνεδριακές εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ όπου και συνομίλησε με ερευνητές και εργαζόμενους. «Είμαστε σίγουροι ότι με την παρουσία του Λ. Αυγενάκη ο πρωτογενής τομέας θα γνωρίσει νέες δυναμικές γιατί είναι εργασιομανής, ενεργός, αποτελεσματικός και είναι και Κρητικός, επομένως θα δώσει νέα ώθηση στον αγροτικό τομέα. Ένα τομέα που πριν από 30 χρόνια είχε συνεισφορά 35% στο ΑΕΠ της Κρήτης και σήμερα έχει πέσει κάτω του 5%» τόνισε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γ. Μπαουράκης.

Δίπλα στον κ. Αυγενάκη βρέθηκε ο εθν. Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο (CIΗΕAM- Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα) κ. Χρ. Αυγουλάς που στάθηκε στην «προσπάθεια του Υπουργού να αναβιώσει τη Γεωργική σχολή Μεσαράς.

Μετά το ΜΑΙΧ ο κ. Αυγενάκης επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» όπου και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ. Γεώργιο Ψαρρά για τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες, με έμφαση σε δράσεις και τεχνολογίες που ήδη έχουν βρει εφαρμογή στην πράξη, όπως σε θέματα διαχείρισης νερού και αυτοματοποιημένης καταγραφής συνθηκών αγρού, στη φυτοπροστασία, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας, καθώς και στην εισαγωγή νέων καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της χώρας.jityjtjtyj

Τονίστηκε η σημασία των εθνικών συλλογών δενδρωδών καλλιεργειών και αμπέλου που διαθέτει το Ινστιτούτο και η ανάγκη υποστήριξης της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διατήρησή τους και την παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, όπως ήδη γίνεται για την ελιά. Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι είναι πλήρως ενήμερος για το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου.

Επίσης, ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δρομολογείται η επίλυση θεμάτων που αφορούν την οργάνωση του Οργανισμού στο πλαίσιο υλοποίησης όσων προβλέπονται στον πρόσφατο Νόμο. Το παρών στην επίσκεψη έδωσαν οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χουδετσιανάκη και Λιονή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Ροζάκης κα. «Θέσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών τη βάση για περαιτέρω συνεργασία με μια πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ που ακούει την Κρήτη και αντιδρά θετικά», σχολίασε σε γραπτή δήλωση της η κα. Βολουδάκη. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αγρότες μας από τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τα εισοδήματά τους», σημειώνει από μεριάς του ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Αγρότες… πιο sexy

«Να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη, του κτηνοτρόφου πιο ελκυστικό και να γίνει αυτό θα πρέπει να του δώσουμε τα εφόδια να αποβάλλει άγχος, αγωνία, ανασφάλεια…» είπε ο κ. Αυγενάκης, δηλώνοντας το στόχο του « στο τέλος της τετραετίας 60.000 νέοι να στραφούν στον πρωτογενή τομέα». Είναι και αυτή μια “διαφορετική” προσέγγιση του θέματος, η οποία βέβαια θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.