«Κιτρινίζει» και εξαφανίζεται και το πρασίνισμα!
Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Μερικές από τις αλλεπάλληλες συνεχείς περικοπές που δέχεται η ελαιοκαλλιέργεια με την νέα ΚΑΠ είναι:
1. Οι άμεσες ενισχύσεις που είχαν μειωθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ από 100 και πλέον €/στρ., σε 34,5€/στρ., με την νέα ΚΑΠ ενώ μειώθηκαν αρχικά στα 29€/στρ. (Πιν.2), αλλά σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ (Αγροέκφραση 10-12-22) μειώνονται περισσότερο στα 27€/στρ.!:
2. Η αναδιανεμητική ενίσχυση στόχος της οποίας είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων και εκτιμάται σε μόλις 11€/στρ., αποκλείεται από τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων (Πιν.3).. Έτσι, με δεδομένο ότι ο μέσος ελαιοκομικός κλήρος στην Κρήτη, σύμφωνα με το ελαιοκομικό Μητρώο, είναι 11 στρ., στην πράξη αποκλείονται και από την αναδιανεμητική πάνω από το 70% των ελαιοπαραγωγών.
3. Το πρασίνισμα δηλαδή η ενίσχυση 30% που αποδιδόταν αυτοδίκαια στην Ελαιοκαλλιέργεια με την προηγούμενη ΚΑΠ, αφού ικανοποιούσε όλους τους όρους που σήμερα καλούνται οι άλλες καλλιέργειες να τηρήσουν, τελικά με τα νέα ακατανόητα οικολογικά σχήματα «κιτρινίζει» και εξαφανίζεται! Έτσι, το αναμενόμενο να καταβληθεί τον Δεκέμβριο, φετινό πρασίνισμα μάλλον θα είναι το τελευταίο!
3. Οι κάτω των 250€ ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση, που θα προκύπτουν με τις συνεχείς ετήσιες περικοπές θα περικόπτονται τελείως σε όλη της χώρα. Εξαίρεση γίνεται μόνο για τα νησιά, εκτός Κρήτης και Εύβοιας που δεν εξαιρούνται. Έτσι, χιλιάδες μικροί ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας, άγνωστο με ποια άδικα και άστοχα κριτήρια, τίθενται τελικά έκτος ενισχύσεων και καταργούνται.
Και αυτό ενώ σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, όχι μόνο δεν εξαιρούν αλλά αντίθετα ενισχύουν γεωργούς με εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, με ενιαία ενίσχυση 500 ευρώ/έτος.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)