Όροι, διαδικασίες, αξιολόγηση, βραβεία, απονομή

Με στόχο να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής από τα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία, ο ΣΕΔΗΚ πρόκειται να να οργανώσει διαγωνισμό ποιότητας και για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2022/23.Dp

Οι λεπτομερεις όροι και οι προϋποθέσεις της διεξαγωγής του διαγωνισμού αυτού, θα αποσταλούν σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν υποβάλλοντας στον ΣΕΔΗΚ σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Στην οργάνωση των διαγωνισμών αυτών, εκτός του ΣΕΔΗΚ, θα προσκληθούν να μετάσχουν η Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμια και άλλοι ελαιουργικοί φορείς.

Στους διαγωνισμούς αυτούς μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά Ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ καθώς και ελαιοτριβεία άλλων Δήμων και περιοχών που συνεργάζονται στενά με αυτόν.

 

Διαδικασία διαγωνισμού

 Στόχος του διαγωνισμού αυτού θα είναι να επιβραβευτεί η ποιότητα ελαιολάδου σχετικά μεγάλων περιοχών, των οποίων οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, την φυτοπροστασία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δακοκτονία), την συγκομιδή και την έκθλιψη και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Με τον διαγωνισμό αυτό θα βραβευτούν μεγάλες ομοιόμορφες παρτίδες ελαιολάδου 20 -100 τόνων, που βρίσκονται σε δεξαμενές οι οποίες τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποφυγή ποιοτικών αλλοιώσεων.

Τα δείγματα θα ληφθούν από επιτροπές που θα συγκροτηθούν κατά Δήμο, θα εξεταστούν με λεπτομερή χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση σε πιστοποιημένα εργαστήρια, στα οποία θα παραδοθούν με ειδικούς κωδικούς, χωρίς ονόματα. Με την χημική ανάλυση θα εξεταστεί επίσης και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κάθε συμμετέχοντα θα σταλούν μόνο σε αυτόν αποκλειστικά.

Βασικά, στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται στον γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό «Mario Solinas» του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να απλοποιηθούν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες.

 

  Αξιολόγηση και Βραβεία

Η αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων θα γίνει από επιτροπές ειδικών στις όποιες θα μετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές με ανάλογες των θεμάτων σπουδές και εμπειρίες, οι οποίοι θα βαθμολογήσουν τους διαγωνιζόμενους με βάση ειδικά κριτήρια για κάθε διαγωνισμό. Τα ονόματα των μελών των επιτροπών δεν θα ανακοινωθούν πριν από την απονομή των διακρίσεων.PLAKETES

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά και Έπαινοι σε χαρτί τύπου πάπυρος που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες βαθμολογικές βαθμίδες.

Τα βραβεία σε κάθε βαθμίδα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα.

Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν σε ειδικές εκδηλώσεις, και θα λάβουν ευρεία δημοσιότητα.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε.

Δηλώσεις ενδιαφέροντος

Τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που ενδιαφέρονται πρέπει να υποβάλλουν «Δηλώσεις ενδιαφέροντος», παρεχοντας το ονομα, δ/νση, τηλεφωνα,mail του ελειοτριβείου τους μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβριου 2022 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 28210-50800 ώστε να λάβουν στην συνεχεια αναλυτικότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους όρους του διαγωνισμού.