Βραβεύσεις δρασεων ελαιοτουρισμού και επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου
Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Σημαντική ήταν η επιτυχία και εξαιρετικές οι εντυπώσεις από την περιηγητική ημερίδα για την προώθηση του ελαιοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Χανιά και αξιόλογες οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες οι περί τους 100 συμμετέχοντες.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση παραγόντων και του κοινού για την ανάπτυξη του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα της Κρήτης η όποια διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της νέας αυτής εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
Η ημερίδα που οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατάνια, και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης περιέλαβε στο πρόγραμμα της επισκέψεις στην Μνημειακή «Υψωμένη Ελιά» και το «Μουσείο Λαδιού» στον Βατόλακκο, ενημερώσεις και βραβεύσεις για δράσεις ελαιοτουρισμού στο «Τσιράκειο ίδρυμα» στον Σκηνέ και επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο Βοτανικό πάρκο.
Η ημερίδα στη αίθουσα «Τσιράκειο»
Κατά την ημερίδα οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που μετακινήθηκαν με Λεωφορείο που διέθεσαν οι ορανωτές αλλά και με αυτοκίνητα ΙΧ, αφού επισκέφτηκαν την «Υψωμένη ελιά» και το «Μουσείο Λαδιού» στον Βατόλακκο, μετακινήθηκαν στο ίδρυμα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκηνέ όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με εισηγήσεις και βραβεύσεις για τον Ελαιοτουρισμό.
Κατά την έναρξη χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Τσιράκειου Ιατρός Δρ. Σ. Καστανάκης και οι εκπρόσωποι των οργανωτών κύριοι:
Γ. Μαρινακης Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γ. Μαλανδρακης Δήμαρχος Πλατανιά, Κ. Κώστογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ειρ. Χουδετσιανάκη Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς.
Σχετικές δηλώσεις των εκπροσώπων των οργανωτών παρουσιάζονται και σε video αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik
.gr (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 23-11-22).
Σ την συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
-«Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη» από την Αρχαιολόγο Ανάγια Σαρπάκη
-«Η Ελιά και το λαδί στην Λογοτεχνία και Ζωγραφική» από την Φιλόλογο Αγγέλα Μάλμου
-«Ο Ελαιοτουρισμός σαν μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη» από τον Δρ. Γεωπόνο Νίκο Μιχελάκη
Οι βραβευθέντες στον ελαιοτουρισμό
Ακολούθησε η απονομή των βραβεύσεων για Ελαιοτουριστικές δράσεις. Τα βραβεία ήταν καλαίσθητες πλακέτες με την ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ και ΕΠΑΙΝΟΙ και απονεμηθήκαν σε 14 Ελαιομουσεία, Ελαιοτριβεία, Ξενοδοχεία, και Κέντρα Κρητικής διατροφής ( βλέπε Πιν.1 και Φώτο)
Η απονομή έγινε από τον κ. Δήμαρχο Ρεθύμνου και Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Γ. Μαρινάκη, τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού κ. Κυρ. Κώστογλου και Πρωτογενούς κ. Ειρ. Χουδετσιανάκη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μ. Βουλγαράκη του Δ. Πλατανιά, Στ. Σταυρουλάκη το Δήμου Αποκορώνου και τον Ιερέα του Σκηνέ π. Λαδόπουλο.
Η επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου
Μετά το «Τσιράκειο» οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν στο «Βοτανικό Πάρκο» στους χώρους του οποίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη στην ημερίδα επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου και η απόλαυση διαφόρων ελαιοεδεσμάτων.
Η επίδειξη της γευσιγνωσίας στην όποια έλαβαν μέρος οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, οι όποιοι παρακάθισαν σε τραπέζια τοποθετημένα σε σχήμα Π μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.
Στην θέση κάθε συμμετέχοντα υπήρχαν δείγματα τριών ποιοτήτων ελαιολάδου (εξαιρετικό, μέτριο και άσχημο) τοποθετημένα μέσα σε ειδικές συσκευασίες και έντυπες πληροφορίες.
Στην θέση αυτή μετά από ενημέρωση από τον Δρ Νίκο Μιχελακη και από χαιρετισμό του Δ/ντη του Βοτανικού Πάρκου κ. Πέτρου Μαρινάκη, η ειδική γευσιγνώστρια ελαιολάδου κ. Ελευθερία Γερμανάκη ενημέρωσε αρχικά τους συμμετέχοντες για τις οργανοληπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τους τρόπους αξιολόγησης τους επέδειξε τον τρόπο της δοκιμασίας για την εκτίμηση τους. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες με καθοδήγηση της κ. Γερμανάκη δοκίμασαν καθένας χωριστά τις τρεις ποιοτικές κατηγορίες που υπήρχαν στις θέσεις τους ώστε να αποκτήσουν και πρακτική εμπειρία για τις καλές και κακές γεύσεις και τα οσμές του ελαιολάδου .
Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και εδέσματα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο και να ανταλλάξουν απόψεις για όσα άκουσαν και είδαν κατά την ημερίδα
.===============
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)