Πρωτεργάτες της ίδρυσης δυο Έλληνες Ερευνητές  

      Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

  Στην ίδρυση «Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας » προχωρεί το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ η οποια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.YALE

Βασικοί πρωτεργάτες και συντελεστές της ίδρυσης του Ινστιτούτου αυτού είναι δυο Έλληνες. Ο Τάσος Χ. Κυριακίδης, καθηγητής στην Σχολή Δημοσιάς Υγείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και ο συνάδελφός του Βασίλης Βασιλείου, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας της ιδίας Σχολής, οι όποιοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά σοβαρών επιστημονικών εργασιών και έχουν οργανώσει σειρά επιστημονικών συνεδριών   σχετικα με τις υγιεινες ιδιοτητες του ελαιολαδου.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα το Ινστιτούτο αυτό θα είναι αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των επιδράσεων της ελιάς και των προϊόντων της στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων.  Θα επικεντρωθεί ακόμη σε ζητήματα πλανητικής υγείας, κυκλικής οικονομίας και κλιματικής αλλαγής και αναμένεται να λειτουργήσει ως παγκόσμιο κέντρο που θα διευκολύνει την έρευνα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ελιά και τα προϊόντα της.

Επομένως πολύ χρήσιμη και σκόπιμη θα είναι η άμεση συνεργασία του δικού μας Ινστιτούτου Ελιάς στα Χανιά αλλά και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων υγείας με το νέο αυτό πολλά υποσχόμενο Ινστιτούτο.

Ο καθηγητής Κυριακίδης στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 15-18 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι «η ελιά και το ελαιόλαδο ενώνουν τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια και ως επαγγελματίες δημόσιας υγείας, πρεπει να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την καλλιέργεια αυτή και τις πολλές θετικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία. 

Ασπίδα της υγείας με 20 γρ. ελαιολάδου την ημέρα!

Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες, δείχνουν ότι το ελαιόλαδο προάγει την καλή υγεία και σαν παράδειγμα ανάφερε ότι η ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιολάδου (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) περιέχει πολυφαινόλη (τουλάχιστον 5 mg) υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων της, που βοηθά στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες που είναι υπεύθυνο για πληθώρα σοβαρών ασθενειών όπως: πρόωρη γήρανση, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, καρδιακές ασθένειες, πάρκινσον, Αλτχάϊμερ, άσμα, υποτονικότητα κ.α. Το εύρημα αυτό, όπως τόνισε, έχει υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA),  ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) υποστηρίζει επίσης ότι η κατανάλωση ελαϊκού οξέος που είναι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)