Ζήτησε την κατάταξη του έξτρα στην «Α» του Nutri Score

 

«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 30-09-2022

 Την πιο δίκαιη και ωφέλιμη για τον καταναλωτή κατάταξη του Εξαιρετικoύ Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης LADI(κατηγορία Α ή πράσινη στο σύστημα NUTRI - SCORE) και τη ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από άλλα επεξεργασμένα έλαια, όπως είναι τα σπορέλαια, τα ραφινέ ελαιόλαδα, ζητά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).

 Το θέμα έθεσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμμανουήλ Καρπαδάκης κατά τις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συμποσίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Yale κατά το διάστημα 15 -18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, με θέμα «Ελαιόλαδο & Υγεία».

 Στο Συμπόσιο συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Καρπαδάκης, ο οποίος παρουσίασε το σύστημα διατροφικής επισήμανσης NUTRI - SCORE και τα προβλήματα που επιφέρει με το ισχύον σύστημα αξιολόγησής του στα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι κ.α.

 Ο κος Καρπαδάκης παρουσίασε επίσης τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΕΚ, με τη στήριξη των φορέων του νησιού που συνυπογράφουν τις απόψεις του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα του ΣΕΚ για την κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης αποτελεί πρόταση η οποία «είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη που κατέθεσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (IOC) και θα πρέπει να ισχύσει και για άλλα φυσικά-μονοσυστατικά προϊόντα μας λόγω της αδιαμφισβήτητης διατροφικής τους υπεροχής όπως είναι το μέλι».