Απίθανo όμως δεν αλλάζει η ισχύουσα ποιοτικη ορολογία που ευνοεί τα επεξεργασμένα βιομηχανικά λάδια!
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Το ελαιόλαδο θα αποκτήσει νέο θεσμικό πλαίσιο με την επικαιροποίηση του υπάρχοντος με νέο κανονισμό που θα τροποποιήσει τον ισχύοντα (ΕΕ) αριθ. 2568/91 και τον (ΕΕ) αριθ. 29/2012, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας, δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου του, όταν η Ισπανία θα ασκήσει την Προεδρία της χώρας, το 2023, θα ήταν η συζήτηση της πρότασης για την επισήμανση των τροφίμων και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί. το ελαιόλαδο να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα υπό αναθεώρηση σημεία που αναφέρονται στη συνέχεια, δεν φαίνεται να υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στη βασική ορολογία του ελαιολάδου η οποία σκανδαλωδώς ευνοεί τα επεξεργασμένα βιομηχανικά ελαιόλαδα ώστε τελικά να πουλιώνονται και ακριβέστερα από το έξτρα παρθένο, όπως επισημαίνεται και στο ΒΗΜΑ. (25.09.22).
Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων επιτρέπει την πολύ ελκυστική ονομασία «Εξευγενισμένο» σε ελαιόλαδα που πριν από τη χημική επεξεργασία τους χαρακτηρίζονταν ως Βιομηχανικά ακατάλληλα προς βρώση!
Όπως επισημαίνει η AINIA (μεγάλο τεχνολογικό κέντρο της Ισπανίας) με την ανακοίνωσή της, η νέα νομική πρόταση που βασίζεται στην εμπειρία που απέκτησε η ΕΕ την τελευταία δεκαετία και που στοχεύει στην απλοποίηση και αποσαφήνιση ορισμένων πτυχών του θεσμικού πλαισίου κυριότερων από τις αντίστοιχες:
Μείγματα ελαιολάδου: Θα επιτρέπεται μόνο οι κατηγορίες ελαιολάδου των η οποία επιτρέπεται στον τελικό καταναλωτή να αναμιγνύονται με άλλα φυτικά έλαια ή να ενσωματώνονται σε προϊόντα διατροφής. Θα αποκλείονται επομένως η χρήση των βιομηχανικών ή λαμπάδων σε τρόφιμα
Συστήματα κλεισίματος : Θα εξασφαλίσουν τη γνώση του ελαιολάδου που πωλείται στο λιανικό εμπόριο με μικρά δοχεία που διαθέτουν κατάλληλο σύστημα κλεισίματος.
Αναγνωσιμότητα : Οι υποχρεωτικές ενδείξεις της ετικέτας που είναι ευανάγνωστες και ως εκ τούτου, θα θεσπιστούν πρότυπα αναγνωσιμότητας
Αποθήκευση ελαιολάδου : Αφού έχει αποδειχθεί ότι το φως και η θερμότητα έχουν αρνηθεί, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει τις συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να ακολουθεί ο καταναλωτής.
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ς: Πρόκειται να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών και κατά συνέπεια, να αποφευχθούν οι διαταραχές της αγοράς, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν ονομασίες προέλευσης σε ευρεία κλίμακα για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ηλικία του ελαιολάδου: Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν υποχρεωτικές πληροφορίες για την ηλικία ενός ελαιολάδου όπως το έτος συγκομιδής.
Προϊόντα διατροφής με ελαιόλαδο : Προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή, οι ετικέτες πρέπει να αναγράφουν σαφώς το ποσοστό του ελαιολάδου.
-------------
* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά την άδεια του ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )