Επιμονή στην χρήση σπορελαίων παρά το ότι κοστίζουν το ίδιο με το ελαιόλαδο

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

113asdaΕνώ το κόστος αγοράς των σπορελαίων στην λιανική έχει ήδη υπερβεί την τιμή παραγωγού για το απλό και σε αρκετές περιπτώσεις και για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται ότι ο «έρωτας» ορισμένων επιχειρήσεων εστίασης προς αυτά είναι τόσο δυνατός, ώστε δεν μπορούν να τα αποχωριστούν έστω και αν τα πληρώνουν ακριβότερα!

Έτσι, πολλές επιχειρήσεις 223asdaεστίασης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σπορέλαια, ιδίως στα τηγανητά ενώ   αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση τους, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται για πολλαπλά τηγανίσματα, εγκυμονεί μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Υπενθυμίζουμε, έρευνα του διάσημου Καθηγητή Martin Grootveld, της Αναλυτικής Χημείας και Χημικής Παθολογίας, του Πανεπιστημίου «De Montfort University Leicester (DMU)» που έχει δημοσιευτεί στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ, η οποία αποκάλυψε ότι διάφορα σπορέλαια, μεταξύ των όποιων το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, όταν θερμαίνονται παράγουν αλδεΰδες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις αλλά και καρκίνο!

Βέβαια, κάποιες από τις επιχειρήσεις εστίασης  ισχυρίζονται ότι το ελαιόλαδο μετά από πολλά τηγανίσματα μαυρίζει, ενώ τα σπορέλαια όχι! Και βέβαια δεν έχουν άδικο! Πράγματι, το παρθένο ελαιόλαδο μετά από πολλά τηγανίσματα σκουραίνει. Όμως αυτό, οφείλεται στο ότι το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μικρά τεμαχίδια (κύτταρα) από την σάρκα του ελαιοκάρπου τα οποία με τα πολλά τηγανίσματα «ψήνονται και μαυρίζουν». Επομένως  αποτελεί απόδειξη του ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι φυσικός χυμός και όχι χημικά επεξεργασμένο (ραφιναρισμένο) λάδι, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα ωφέλιμα οργανικά συστατικά!

Ο κ. Μπουράκης, ιδιοκτήτης ομώνυμης ταβέρνας στο Ακρωτήρι Χανίων και επί χρόνια Πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) που είχε ιδρύσει ο ΣΕΔΗΚ, μας δηλώνει: «εμείς, από παλιά, τηγανίζουμε τα πάντα με ελαιόλαδο και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα τηγανητά μας ούτε μαυρίζουν, ούτε βέβαια μυρίζουν πολυτηγάνισμα. Είναι νοστιμότατα και υγιεινότατα. Και αυτό το γνωρίζουν και το εκτιμουν οι πελάτες μας. Φέτος αγοράσαμε ελαιόλαδο από παραγωγούς προς 3,2 €/κ, ενώ τα σπορέλαια στην αγορά πωλούνται 3-3,5€/κ.

Βέβαια εκτός της ταβέρνας «Μπουράκη» υπάρχουν και άλλες ταβέρνες του Δικτύου ΔΕΑΧΕ που είχε ιδρύσει ο ΣΕΔΗΚ στα Χανιά, όπως η ταβέρνα «Ευγωνία» στην πόλη, η ταβέρνα «Αιμιλία» στην Ζούρμπα, η ταβέρνα «Μπομπόλης» στα Π. Ρούματα και άλλες ταβέρνες στην ύπαιθρο, που τηγανίζουν τα πάντα με ελαιόλαδο και οι πελάτες τους το εκτιμούν και τις τιμούν ιδιαίτερα.

Όμως το σοβαρότερο στοιχείο επικινδυνότητας για τα σπορέλαια, το οποίο άγνωστο γιατί δεν αναδεικνύεται, είναι ότι σχεδόν όλα, εξάγονται από τους σπόρους που τα περιέχουν με χημικούς διαλύτες και στην συνέχεια ραφινάρονται και πάλι με χημικά για να καθαριστούν από αυτούς.

Επομένως δεν είναι καθόλου απίθανο να περιέχουν χημικά κατάλοιπα, επικίνδυνα για σοβαρές σύγχρονες αρρώστιες. Και για αυτό δυστυχώς δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος!

Επομένως οι καταναλωτές πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα!

  ==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)