Μετά τις ανατιμήσεις των σπορελαίων

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 11-4-22, Γράφει ο Γ. Κώνστας

Καλύτερη θέση στην κουζίνα των επιχειρήσεων εστίασης διεκδικεί το ελαιόλαδο και στην Κρήτη την στιγμή που η τιμή των σπορελαίων έχει τριπλασιαστεί!

Eπαγγελματίες σημειώνουν στα “Χανιώτικα νέα” ότι αναζητούν τρόπους ώστε να ενισχύσουν 

υν τη χρήση ελαιολάδου ειδικά για τα τηγανητά που καταναλώνουν και τον μεγαλύτερο όγκο ελαίων, ενώ φορείς της ελαιοπαραγωγής επισημαίνουν την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης της πολιτείας ώστε να ενισχυθεί το τοπικό προϊόν.

dsc 0146

«Αρκετοί συνάδελφοι προτιμούσαν ήδη το ελαιόλαδο αντί για το σπορέλαιο και αυτό γίνεται εδώ στην Κρήτη γιατί πολλοί έχουν έχουν δικές τους ελιές και παράγουν το δικό τους λάδι.

   Έτσι τους συμφέρει να το χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους οικονομικά αλλά θέλουν παράλληλα να ενισχύσουν την ποιότητα τους για αυτό και προτιμούν το ελαιόλαδο» μας επισήμανε o πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης ν. Χανίων κ. Βασίλης Οικονομάκος.

Άλλοι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ταβερνών μας τόνισαν πως αναζητούν ελαιόλαδα όχι έξτρα παρθένα αλλά απλά παρθένα ή και πυρηνέλαιο για τα τηγανητά προκειμένου να τα προμηθευτούν και να σταματήσουν την αγορά ηλιέλαιου που από τα 10 ευρώ τα 10 λίτρα πριν από μερικούς μήνες, η τιμή του πλέον έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ! «Οι αυξήσεις στα έλαια και στις πρώτες ύλες υπήρχα πολύ πριν τον πόλεμο και κορυφώθηκαν τώρα ειδικά στην ενέργεια που αποτελεί και τον υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις υπηρεσίες εστίασης» αναφέρει ο κ. Οικονομάκος.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

«Είναι ευκαιρία το ελαιόλαδο να μπει περισσότερο στην μαζική εστίαση εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκληθεί και αφορά τα σπορέλαια. Έχουμε τεράστια αύξηση στην τιμή των τελευταίων, που δεν ξέρουμε αν είναι πραγματική ή τεχνική καθώς ακόμα δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία καθώς η χώρα αυτή όπως και η Ρωσία προμηθεύουν την Ευρώπη με τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλιελαίου» μας τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, θορυβημένες από τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των σπορελαίων αρχίζουν να προβληματίζονται με την συνέχιση της χρήσης τους, αφού στην ίδια τιμή ή και φθηνότερα μπορούν να προμηθευτούν ελαιόλαδο. Η Ισπανία που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σπορελαίων σχεδιάζει φέτος να προωθήσει στη μαζική εστίαση το ελαιόλαδο.

Η Τουρκία μόλις είδε την κρίση απαγόρευσε την εξαγωγή ελαιολάδου χύμα, επιτρέπει μόνο τυποποιημένου! Μια πρακτική που μπορεί να κάνει πιο εύκολα σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν άλλους κανόνες και το κάνει για να διασφαλίσει την επάρκεια στην εσωτερική της κατανάλωση.

Στην Ελλάδα απαιτείται Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση να προωθήσουν την γενίκευση της χρήσης ελαιολάδου στην εστίαση με σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή σχετικού προγράμματος. Δεν πρέπει μόνο να υπάρξουν διακηρύξεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ!» επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης. Απαιτείται, όπως είπε, τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για αναγραφή στους καταλόγους του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται ιδίως στα τηγανητά. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες του ΣΕΔΗΚ, οι καταναλωτές δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν παραπάνω για τα τηγανητά (πατάτες, ψαρικά κ.α) αν τηγανίζονται σε ελαιόλαδο!

ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το ελαιόλαδο υπερέχει των διαφόρων σπορελαίων και στο τηγάνισμα επισημαίνει. Ειδικότερα:

• Τα σπορέλαια δεν εξάγονται με φυσικούς τρόπους, από τη σάρκα του καρπού της ελιάς όπως το ελαιόλαδο , αλλά από τον σπόρο του φυτού. Για την εξαγωγής του χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι που σε μεγάλο βαθμό καταστρέφουν τα όποια θρεπτικά στοιχεία και αφήνουν βλαβερά κατάλοιπα .

• Η επαναλαμβανόμενο χρήση του ίδιου ελαιολάδου (πχ. Στις φριτέζες με πολλαπλά τηγανίσματα χωρίς να αντικαθίσταται το λάδι) σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που πήραν δείγματα από υπολείμματα τηγανισμάτων σε ελαιόλαδο και σπορέλαια διαπίστωσαν πως στα δεύτερα εμφανίστηκαν καρκινογόνες ουσίες (αλδεϋδες που θεωρούνται καρκινογόνες)

• Το ότι το ελαιόλαδο μαυρίζει μετά από κάποια τηγανίσματα αυτό οφείλεται στο ότι εμπεριέχει μικροτεμαχίδια της σάρκας του καρπού της ελιάς. Τα μικροτεμαχίδια αυτά με το τηγάνισμα σκουραίνουν όπως και το χρώμα του λαδιού αυτό δεν γίνεται με τα σπορέλαια που είναι ραφιναρισμένα, δύο και τρεις φορές και επεξεργασμένα.