Ο  ρόλος του στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού και η πρόκληση για έρευνά του και στην Ελλάδα    

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

     

   Αφού, ως φαίνεται,  η πανδημία δύσκολα θα μας εγκαταλείψει, χρήσιμος είναι ένας σύντομος απολογισμός για τα μέτρα και μέσα τα οποία κατά την διάρκεια της προβλήθηκαν κατά κόρον και μας συστήθηκαν έντονα για την αντιμετώπιση της.

   Και ο απολογισμός αυτός βέβαια, αφορα και τους απλούς πολίτες οι οποίοι,  οπωσδήποτε,  έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους, αφορά ομως κυρίως τους πραγματικά ειδικούς και απαλλαγμένους   από επιχειρηματικές επιρροές η περίεργες προσωπικές φιλοδοξίες επιστήμονες   και όχι τους ετερόφωτους διάττοντες αστέρες και αστεροειδείς των ΜΜΕ

        

  Πρόκληση η έρευνα ελαιολάδου κατά του Κορωνοιού

   Βασική απορία που φαίνεται να   έμεινε από τα κατά καιρούς μέτρα κατά του Κορωνοιού σε πολλούς πολίτες αλλά και ειδικούς, είναι γιατί ορισμένα μέσα (εμβόλια, μάσκες, φάρμακα, κ.α.) που σχετίζονταν άμεσα με την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, προβλήθηκαν ή και επιβλήθηκαν έντονα, ενώ άλλα όπως μελέτες των συνθηκών και παραγόντων που σχετίζονται με την φύση, τις ιδιότητες και την μετάδοση του ιού, θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας η και αγνοήθηκαν τελείως.ΜΔ

   Η διατροφή του πληθυσμού, για παράδειγμα και ο ρόλος ορισμένων προϊόντων όπως το ελαιόλαδο του οποίου οι ευεργετικές επιδράσεις σε σωρεία σοβαρών ανθρώπινων παθήσεων συνεχώς αυξάνονται, ελάχιστα μελετήθηκαν.

   Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι έρευνες μερικών Ισπανών επιστημόνων οι οποίες βέβαια, χρηματοδοτούμενες μόνο από   μικρές χορηγίες κάποιων ελαιουργικών βιομηχανιών, δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει.

    Η Ισπανική ιστοσελίδα Mercacei πρόσφατα δημοσίευσε σημαντικό άρθρο με τίτλο « Οι 20 κορυφαίες ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία», στις οποιες, βέβαια, παροτι παραδοξως,  αποφεύγεται  η αναφορα στις  σοβαρές ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους που διαπιστωθηκαν με την μελετη των 7 χωρών, αναφερονται αρκετες προσπαθειες Ισπανων επιστημονων  για την διερευνηση  της αποτελεσμστικοτητας του ελαιολάδου   στην αντιμετωπιση του Κορωνοιού. 

    Στην συνέχεια παρατιθεται συνοπτικα μερικές από τις επιδράσεις αυτές  για ενημερωση των ενδιαφερομενων αλλα και με την ευχή  όπως κάποιοι αρμόδιοι και  ειδικοί και στην Ελλάδα ασχοληθούν με την έρευνα της καταταλληλοτητας του ελαιολαδου  στην αντιμετωπιση του  Κορωνοιου.

     Είναι βέβαιο πως τέτοιες έρευνες θα αποδώσουν εθνικά περισσότερο από ότι αυτές που μέχρι σήμερα γίνονται!  

1.Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει την μετάδοση COVID-19 έως και 64%

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 9.677 συμμετέχοντες στο SUN Project (Monitoring University of Navarra) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19, ο οποίος μειώνεται έως και 64% σε εκείνους που την ακολουθούν καλύτερα.

2.Διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο προστατεύει από απώλεια μνήμης και άνοιαΑΛΤΧΑΙΜΕΡ

Η Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και τη συρρίκνωση που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Αλτχάϊμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού American Academy of Neurology.  

3. Η Μεσογειακής διατροφή στην πρόληψη του Αλτχάϊμερ

   Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο (UMA) και το Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας της Μάλαγα (IBIMA) πραγματοποίησαν 11 μελέτες με τις όποιεςΜΔ2 ανασκόπησαν 589 κλινικές έρευνες πληθυσμού 12.458 ατόμων σχετικές με την διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής  στην προστασία   από την νόσο Αλτχάϊμερ. 

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Medicine, ήταν ότι για κάθε σημείο που αυξάνει την τήρηση του διατροφικού αυτού προτύπου, ο κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μειώνεται κατά 11%.

4.Η Μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση

   Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που βασίζεται στην χρήση Μεσογειακής Διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης βράχυνσης των «τελομερών», η οποία αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της κυτταρικής γήρανσης. ΓΗΡΑΣ

     Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το CIBERobn στη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του URV-IISPV τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants.

   Υπόψη ότι τα «τελομερή» όπως ονομάζονται διεθνώς τα ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων   από τις ελληνικές λέξεις τέλος- και –μέρος,  χρησιμεύουν για την προστασία του DNA. Συγκρίνονται συχνά με το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα που βρίσκεται στην άκρη από τα κορδόνια των παπουτσιών που προστατεύουν το κορδόνι από το να ξεφτίσει στην άκρη. Η μείωση του μήκους των τελομερών είναι ο πρωταρχικός λόγος γήρανσης και εμφάνισης νόσων που συνδέονται με το γήρας όπως ο καρκίνος, τα αυτόνομα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

5.Τα οφέλη του βιολογικού έξτρα παρθένου για τη μητέρα κατά τον θηλασμόΘΗΛΑΣΜΟΣ

   Μια διατριβή που υποστηρίχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Jaén (UJA) υπογραμμίζει τα οφέλη του βιολογικού Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου για τη μητέρα κατά την περίοδο της γαλουχίας.  Ειδικότερα εξετάστηκε η εφαρμογή βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον πόνο, τις ρωγμές στη θηλή κατά την διάρκεια του θηλασμού».

 

6.Το ελαϊκό οξύ συμβάλλει στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

     Η μη φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί η σκλήρυνσηΕΛΑΙΚΟ ΟΞΥ κατά πλάκας (ΣΚΠ) επιτίθεται και βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να πυροδοτηθεί από την έλλειψη συγκεκριμένου λιπαρού οξέος στον λιπώδη ιστό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale. Το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation , υποδηλώνει ότι η αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων ατόμων με αυτή την αυτοάνοση νόσο.

 

7. Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου κατά της ινομυαλγίας

   Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Jaén (UJA), μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τηςΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΚΑΝΑΤΑ Jaén και το Solvitae Medical, αναπτύσσουν μια κοινή μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών της ελιάς κατά της ινομυαλγίας. Συγκεκριμένα, αυτή η μελέτη διατροφικής παρέμβασης -η οποία έχει τη συνεργασία της Ένωσης Ασθενών Ινομυαλγίας της Jaén (AFIXA) και της εταιρείας Genosa- θα χρησιμεύσει για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας ενός συμπληρώματος διατροφής που ονομάζεται Mygrium® , με υψηλή συγκέντρωση παραγόμενων πολυφαινολών της ελιάς. δέντρο, στα συμπτώματα που υπέστη αυτή η ομάδα.

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.