Στα 3,65 €/κ οι υψηλότερες σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στα 3,80 €/κ στην Κέρκυρα.

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Ενώ η συγκομιδή βαδίζει πλέον προς το τέλος της σε όλες σχεδόν τις χώρες, η αναμενόμενη από τις μεγάλες βιομηχανίες αυξημένη πρόσφορα, με την επιθυμητή για αυτές πτώση των τιμών παραγώγου, δεν φαίνεται να επαληθεύεται.ΤΙΜΕΣ 18 01 22

Έτσι, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές, δείχνουν κάποια σαφή ανοδική τάση η οποία εκδηλώνεται σε σημαντικό βαθμό στις δημοπρασίες που γίνονται τελευταία από Συν/σμούς, αλλα στην συνέχεια παρασύρει προς τα άνω και τις τιμές στα αλλα ελαιοτριβεία της περιοχής.

Ειδικοτερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 18-1-2022 (βλ. www.sedik.gr) οι τιμες στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην Κρήτη η πρόσφατη δημοπρασία του Αγρ. Συν/σμού Ζάκρου, για 60 τόνους έξτρα οξύτητας 0,21 κατακυρώθηκε στα 3,62€/κ, η δημοπρασία του Αγρ. Συν/σμου Εμπάρου για 55 τόνους οξύτητας 0,30, κατακυρώθηκε στα 3,56€ και η δημοπρασία του Αγρ.Συν/σμου Σκοπής Σητείας, για οξύτητα 0,3 στα 3,65€/κ

Αντίθετα   δημοπρασία του Α.Σ. Επισκοπής Ηράκλειου, για 20 τόνους οξύτητας 0,63, κηρύχτηκε ασύμφορη, αφού η τιμή 3,33€/κ δεν έγινε αποδέκτη.

Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,60€/κ στον Α.Σ. Μολάων –Πακίων και στα 3,80€/κ στο Ελαιοτριβείο Λούβρος & Σια στην Κέρκυρα  

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές συνεχίζουν να κυμαίνονται στα 3,85 €/κ, ενώ στην Ιταλία οι μέγιστες διατηρούνται γύρω στα 4,15€/k (Πιν.1) ενώ ο μ.ο. χωράς ανέβηκε στα 4,12€/κ.

     Στην Τυνησία η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και οι εκτιμήσεις για κάμψη της Τυνησιακής παραγωγής λόγω της   συνεχιζόμενης ανομβρίας, φαίνεται ότι συνετέλεσαν οι τιμές να πλησιάσουν εκείνες της Ελλάδας και να κυμανθούν στα 3,33€/κ.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">