Υψηλότερες στην Κέρκυρα από ότι στην Κρήτη

και Πελοπόννησο

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

 

Τα νέα λάδια έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις αποθήκες των ελαιοτριβείων, αλλά δεν εμφανίστηκαν σημαντικά στην αγορά με συνέπεια η πίεση τους στις τιμές να είναι σχετικά μικρή.

Έτσι οι μέγιστες αλλά και ελάχιστες τιμές σε όλες τις χώρες και περιοχές σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14 -12-21 (Πιν.1), διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.ΤΙΜΕΣ 14 12 21

Στην Ελλάδα, οι τιμές για παλιά και νέα λάδια της ίδιας ποιότητας δεν έχουν μεγάλες διάφορες. Τα έξτρα με 0,3ο οξύτητα,    στην Κρήτη   έφτασαν στα 3,30 €/κ , στην Πελοπόννησο στα 3,40€/κ. Ωστόσο στην Κέρκυρα έφτασαν στα 3,80€/κ!.

Στην Ισπανία όπου στις αρχές Νοεμβρίου παρατηρήθηκε κάποια εκτίναξη των τιμών, τελευταία, τα ελαιόλαδα από τα μεγάλα υπέρ-εντατικά αγροκτήματα και τα ελαιόλαδα που   έρχονται από την γειτονική Πορτογαλία (που έχει υψηλή παραγωγή) πίεσαν τις τιμές κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας. Έτσι οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,80€/κ, οι μέσες στα 3,31€/κ και οι ελάχιστες στα 3.00 € /κ. Γενικά όμως η κινητικότητα της αγοράς της χώρας ήταν μειωμένη και το ενδιαφέρον των Βιομηχανιών τυποποίησης στρεφόταν κυρίως σε παλαιά ελαιόλαδα.

   Στην Ιταλία, όπου η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται λίγο υψηλότερη από την περσινή, οι τιμές του έξτρα με την νέα σοδειά έπεσαν ελαφρά, κυμαινόμενες μεταξύ 3,65-4,01€/κ.

   Στην Τυνησία με την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς που αναμένεται πολύ υψηλή, παρουσιάστηκε αρχικά μια φυσιολογική πτώση και οι τιμές από 3,50€/κ που ήταν τον Οκτώβριο έπεσαν στα 3,06€/κ. Τελευταία όμως πλησίασαν τις τιμές Ελλάδας και Ισπανίας και κυμαίνονται στα 3,18€/κ.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.