Σταθερότητα σε Ιταλία και Ελλάδα

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Στην Ισπανία παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια σημαντικής ανόδου των τιμών τελευταία με τις μέγιστες τιμές (Πιν.1) να παρουσιάζονται για πρώτη φορά υψηλότερες και μάλιστα κατά πολύ, από ότι στην Ιταλία. fddΕιδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία σοβαρού παρατηρητηρίου τιμών της χώρας οι τιμές του έξτρα παρθένου την εβδομάδα στις 16/11/2021 εκτινάχτηκαν στα 6,00€/kg, για μικρές βέβαια ποσότητες πιθανώς ειδικών πρώιμων ποιοτικών λαδιών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο παρατηρητήριο οι τιμές του έξτρα την εβδομάδα 9-16/11/21 κυμάνθηκαν στο 87% μεταξύ 3,0-3,5€/kg, στο 2,9% μεταξύ 3,5-4,0€/kg και στο 0,3% μεταξά 5,0 -5.5€/kg.

Γενικά όμως η κινητικότητα της αγοράς της χώρας ήταν μειωμένη και το ενδιαφέρον των Βιομηχανιών τυποποίησης στρεφόταν κυρίως σε παλαιά ελαιόλαδα.

Στην Ελλάδα, οι μέγιστες τιμές των πρώιμων ποικιλιών Μαυρελιά, Μανάκι και Αθηνολιά στην Πελοπόννησο ξεπέρασαν τα 3,50 €/kg και μάλιστα για τη Αθηνολιά στην Νεάπολη Λακωνίας έφτασαν τα 4,20€/kg, ενώ στην Κρήτη οι τιμές για αγουρόλαδα και βιολογικά έφτασαν περίπου στα 3,50€/kg.

 Αναζήτηση Επιστημονικού Συνεργάτη

Για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του ΣΕΔΗΚ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστεεδώ.

Οι τιμές για τα συνήθη λάδια περσινής περιόδου, τα οποία στα πλείστα ελαιοτριβεία ήδη έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 16-11-21 (www.sedik.gr), συνεχίζουν να είναι περίπου ίδιες, κινούμενες στα 3,20-3,25€/kg.

Στην Ιταλία, όπου η συγκομιδή άρχισε σποραδικά και η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται λίγο υψηλότερη από την περσινή, οι μέγιστες τιμές κυμαίνονται στα 4,50€/kg ενώ οι ελάχιστες στα 3,40€/kg.

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr)