Σταθερη η κατανάλωση,  χαμηλότερα τα αποθέματα 

 

     Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

 Οπωσδήποτε, βασικός ρυθμιστής για τις προσεχείς εξελίξεις στις τιμές είναι η εικόνα της προφοράς και ζήτησης που θα διαμορφώνεται  σε διάφορες χρονικές περιόδους, σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο.

Και η εικόνα της προσφοράς οπωσδήποτε διαμορφώνεται από τα υπάρχοντα αποθέματα στα χέρια παραγωγών και ελαιοτριβείων αλλά κυρίως από το ύψος της ερχόμενης σοδειάς.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα της ζήτησης εξαρτάται από τα αποθέματα των Βιομηχανιών και την παγκόσμια κατανάλωση.

Ωστόσο όλα τα μεγέθη αυτά είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν με κάποια αξιοπιστία.

Η παραγωγή της ερχόμενης χρονιάς, η οποίelaiones ispania19α σίγουρα αποτελεί τον κύριο παράγοντα και το κλειδί στην εξίσωση προσφορά –ζήτηση, οπωσδήποτε την περίοδο αυτή, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Έτσι, οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται είναι τελείως γενικές και επιφυλακτικές και πάντοτε συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες της Άνοιξης και ιδίως τις βροχές και βέβαια την εξέλιξη της ανθοφορίας.

Πάντως στην Ισπανία, οι βροχές, προς το παρόν, είναι πολύ ελλειμματικές και οι συνήθως ενθουσιώδεις προεκτιμήσεις, φέτος δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους.    

Αλλά και στην Ιταλία και Ελλάδα, αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν. Ειδικά στην Κρήτη είναι φανερή η έντονη ανομοιομορφία της ανθοφορίας από πλευράς χρονικής εξέλιξης αλλά και τοπικής κατανομής. Επί πλέον ήδη γίνονται ορατές, σοβαρές ζημιές τους καύσωνες των άρχων Μαΐου.

Τα αποθέματα,  σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος της περιόδου 2021 προβλέπονται στην Ευρώπη σε περίπου 500 χ.τ., δηλαδή 21% χαμηλότερα από ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Ισπανία 35 χ.τ., Ιταλία 85χ.τ., Ελλάδα 60 χ.τ.)

Στην Ελλάδα (Πελοπόννησος, Κρήτη) Συνεταιριστές εκτιμούν ότι η τρέχουσα σοδειά έχει ήδη εξαντληθεί κατά 60%.

Η κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο παρά τις αλλαγές διατροφικών συνηθειών που έχει επιφέρει η πανδημία, δε φαίνεται να παρουσιάζει κάμψη. Το κλείσιμο της εστίασης δεν έφερε μείωση στην κατανάλωση λαδιού, αφού η διατροφή στα σπιτια μάλλον καταναλώνει το ίδιο η και περισσότερο ελαιόλαδο από ότι στα καταστήματα   εστίασης.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)