Μπορεί να υπάρχουν και 40 τόνοι λάδι στα αράβδιστα ελαιόδεντρα της Κριτσάς

 ΑΝΑΤΟΛΗ, 10-3-2021, Νικ. Τράντας

ΚΡΙΤΣΑ LOGOΤριάντα, μπορεί και σαράντα τόνους ελαιόλαδο να έχουν τα ελαιόδεντρα τα οποία θα παραμείνουν αράβδιστα την ελαιοκομική περίοδο που τελειώνει, στην ευρύτερη περιοχή της Κριτσάς. Αυτό επιβεβαίωσε και χθες ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός, εξηγώντας ότι το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων ελαιοκαλλιεργειών, χρόνο με το χρόνο, δυστυχώς, επεκτείνεται με αποτέλεσμα να φθίνει η παραγωγή, αλλά συγχρόνως να λειτουργεί, διπλά επιβαρυντικά για το τοπικό προϊόν.

Γιατί, όπως τόνισε, έτσι χάνεται μια κρίσιμη ποσότητα ενός, αντικειμενικά, άριστης ποιότητας ελαιολάδου που θα μπορούσε να συμπληρώσει τις ποσότητες που παράγονται και χαρίζουν ένα σημαντικό εισόδημα.

Παράλληλα δε, ο ελαιόκαρπος που θα μείνει αμάζευτος και θα πέσει από τα δέντρα στο έδαφος, θα αποτελέσει το εκκολαπτήριο για το δάκο, για την καταπολέμηση του οποίου διατίθενται κάθε χρόνο τεράστια χρηματικά ποσά και πολλή προσπάθεια, χωρίς πάντα να καταστεί εφικτή μια αποτελεσματική δακοκτονία. Ο παράγοντας των αμάζευτων ελιών, λειτουργεί επιπρόσθετα στη αστοχία του προγράμματος δακοκτονίας ή τουλάχιστον στη μειωμένη αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων ελαιοκαλλιεργειών, φέτος έγινε ακόμη πιο εμφανές γιατί η χρονιά ήταν παραγωγικά καλή και προκαλεί μεγάλη εντύπωση να βλέπει κανείς μεγάλα ελαιόδεντρα κατάφορτα από ελαιόκαρπο, ενώ προχωρούμε προς τα μέσα Μαρτίου, με ελάχιστες τις πιθανότητες πλέον να μαζευτούν αυτές οι ελιές.

 

Πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού να μαζευτούν

Μπρος σ’ αυτή τη διαπίστωση, φαίνεται να ευαισθητοποιείται η διοίκηση του Συνεταιρισμού Κριτσάς που αναζητά τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Αφορδακός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια εντοπισμού των ιδιοκτητών κάποιων ελαιοκαλλιεργειών με βεντέμα, που παραμένουν έως σήμερα αμάζευτες και κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους, συμφωνήθηκε να τις μαζέψει ιδιωτικό συνεργείο «σημισακές» και να τις αλέσει…

Είναι μια πρώτη προσπάθεια, αν και αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη, γιατί οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ιδιοκτήτες εντοπισμένων ελαιοκαλλιεργειών με μεγάλη παραγωγή φέτος, διαμένουν εκτός Κρήτης. Ακόμη και να ρωτήσει κανείς κατοίκους της Κριτσάς που έχουν όρια με τέτοιες εγκαταλειμμένες καλλιέργειες, δεν γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες ή τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Εξήγησε, όμως, ότι ο εντοπισμός και ταυτοποίηση ορισμένων έγινε με τη βοήθεια παλαιών αγροφυλάκων

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Ο τρόπος ενισχύσεων ευνοεί την εγκατάλειψη των καλλιεργειών

Δυστυχώς, όπως έχει εξηγήσει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς, το καθεστώς των ενισχύσεων του ελαιολάδου που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοεί την εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας αφού δε βασίζεται στην ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, αλλά στον αριθμό των δηλωθέντων δέντρων, χωρίς να εξετάζεται αν καλλιεργούνται ή αν ραβδίζονται.

 

Και η χαμηλή τιμή

Στην εγκατάλειψη συμβάλει επίσης η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, που δεν καλύπτει τις δαπάνες του ιδιοκτήτη για την καλλιέργεια, φροντίδα και τα εργατικά για τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού Κριτσάς, διαπιστώνοντας το διαρκώς μεγεθυνόμενο πρόβλημα της εγκατάλειψης των ελαιοκαλλιεργειών, εξετάζει τρόπους ώστε να εμπλακεί στη συλλογή του αμάζευτου ελαιοκάρπου, αν και προς το παρόν, όπως εξήγησε ο κ. Αφορδακός, το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και απαιτεί σκέψη και μελέτη.