Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΔΑΟΚ

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

 

   Ολοκληρώθηκε πλέον η ελαιοσυγκομιδή και τα ελαιοτριβεία έχουν ήδη κλείσει σε όλη την χώρα με τον απολογισμό να είναι αρκετά θετικός για την ποιότητα και σχετικά καλός για την ποσότητα.

   Όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία των ΔΑΟΚ Κρήτης ,   η ποιότητα, παρά τους αρχικούς φόβους   για   δακοπροσβολές, τελικά με τους ψεκασμούς που έγιναν και την δραστική συνδρομή και των καιρικών συνθηκών (καύσωνες Αυγούστου) κατάφερε να διαφύγει αβλαβής και να είναι εξαιρετική, ακόμα και στις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμοζόταν δακοκτονία!

   Έτσι, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος, στην Κρήτη (Πιν.1) κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία Έξτρα παρθένου, ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό του που εκτιμάται πάνω από 85%,   κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ- έξτρα (extrisimmo) παρθένου (οξ.<0,4).παραγωγή στοιχεία ΔΑΟΚ

     Το υψηλότερο ποσοστό έξτρα στην Κρήτη σημειώθηκε στο Λασίθι (99%) πιθανώς λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις Τσουνάτης, Χονδρολιάς η Θρουμπολιάς που συγκομίζονται από το έδαφος και συνήθως παράγουν λάδια με συνήθως υποβαθμισμένη ποιότητα.

     

     Από πλευράς ποσότητας η φετινή παραγωγή, δεν ήταν πολύ υψηλή άλλα πάντως αρκετά καλή. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, τις τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις, άλλα και τους ελαιώνες που δεν συγκομίστηκαν λόγω των ασύμφορων τιμών, τελικά η συνολική παραγωγή της Κρήτης έφτασε φέτος στους  80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στο μέσο όρο της τελευταίας 10/ετιας.

  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

 Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν:   Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι,   στην Ιταλία 265.000,   στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην ΕΕ 2.100.000 τόνοι. Οι ποσότητες αυτές, μάλλον δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά με την παραγωγή του Μαρτίου και έτσι θα πρεπει να θεωρηθούν κοντά στις τελικές.

  Ωστόσο και στις τρεις αυτές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία, της οποίας η παραγωγή επηρεάζει το επίπεδο τιμών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αγροτοσυνεταιρικούς φορείς, εκτιμάται ακόμα χαμηλότερη.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)