Αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία της Δακοκτονίας  

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

 

     Ο ζεστός και ξηρός χειμώνας που προηγήθηκε, μέσα στις πολλές μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει για την Ελαιοκομία είναι και η πρωϊμότερη εμφάνιση του Δάκου.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανή αν λάβει κάνεις υπόψη ότι:δάκος

Αρκετοί ελαιώνες, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, έμειναν ασυγκόμιστοι και επομένως πρόσφεραν ελαιόκαρπο (στα δέντρα ή στο έδαφος) για μια πολυπληθέστερη διαχείμαση και μετακίνηση ατόμων Δάκου στην επόμενη περίοδο.Ο θερμός και ξηρός χειμώνας πρόσφερε ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για διάφορα στάδια του Δάκου (ακμαία, νύμφες) να περάσουν στην θερμότερη φάση (μέσα-τέλη Άνοιξης) της επόμενης περιόδου.Η πρωιμότερη άνθηση, αν ως ελπίζεται εξελίχθη ομαλά, θα συντελέσει και σε πρωϊμότερη εξέλιξη των σταδίων κομπόδεσης και ανάπτυξης του καρπού και αρά του κρισίμου για την έναρξη προσβολών του Δάκου, σταδίου της πήξης πυρήνα.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

     Συμπερασματικά η Δακοκτονία καλό είναι να αρχίσει φέτος αρκετά νωρίτερα και σωστότερα με έγκαιρη προετοιμασία όλων των μέσων προϋποθέσεων.

    Τα  κατάλληλα φάρμακα που είναι η πιο κρίσιμη προϋπόθεση, πρέπει να είναι διαθέσιμα από μέσα Μαΐου. Και αν αυτά, είναι περισσεύματα της περσινής περιόδου, θα πρέπει, ανεξάρτητα από τι γράφουν οι ετικέτες τους, να ελεγχθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.            

    Η πρόσληψη των τομεαρχών, η διαδικασία της οποίας ήδη ανακοινώθηκε ότι άρχισε, απαιτείται να ολοκληρωθεί και έγκαιρα   ώστε οι νέοι Τομεάρχες να είναι εγκατεστημένοι και ενημερωμένοι το αργότερο τέλη Μαΐου.

   Οι απαραίτητες πιστώσεις πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν και να γίνει κατανοητό ότι μείωση τους δεν επιφέρει κέρδος άλλα ζημία, όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς άλλα και στο κράτος.

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)