Θεσμοθετήθηκε «αυτορρύθμιση» στην Ισπανία

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

 

      Στην Ελλάδα, οι μέγιστες τιμές για ελαιόλαδα extrissima (υπέρ-έξτρα) οξύτητας 0,3ο , σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 24-3-2021 (βλέπε www.sedik.gr)   καίτοι παρουσιάζουν κάποια πολύ ελαφρά άνοδο, συνεχίζουν καθηλωμένες σε επίπεδα κάτω του κόστους. Οι υψηλότερες   φτάνουν τα 2,80€/κ, ενώ οι χαμηλότερες κυμαίνονται στα 2,60€/κ. (Πιν.1).

   Σχετικά υψηλότερες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις πωλήσεις με δημοπρασίες που διενεργούν διάφοροι Συν/σμοι (2,95€/κ στον ΑΣ Κριτσάς.ΤΙΜΕΣ 23 4 21

   Θετική επίσης εξέλιξη αποτελεί, οπωσδήποτε, το γεγονός ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις   ελαιοτριβείων, Συν/κων κυριως, που διαθέτουν τα ελαιόλαδα τους με διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα άρχισαν,   αντιδρώντας σωστά, να απορρίπτουν τις χαμηλές τιμές που τους προφέρονται, κηρύσσοντας ασύμφορους τους διαγωνισμούς!

  

     Στην Ισπανία μετά από έγκριση της ΕΕ για εφαρμογή του συστήματος της , θεσμοθετήθηκε και με νόμο της χώρας η εφαρμογή του συστήματος της «αυτορρύθμισης».

   Το σύστημα αυτό προβλέπει την υποχρεωτική απόσυρση από την αγορά κάποιων ποσοτήτων σε περιόδους υπερπαραγωγής ώστε να εξομαλυνθούν οι τιμές, δεν εχει όμως ακομα δοκιμαστεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά του.

   Παράλληλα αναστάλθηκε για 4 μήνες η εφαρμογή των  δασμών 25% των ΗΠΑ για το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο και οι εξαγωγές της χώρας άρχισαν    να επανέρχονται στα προ των δασμών επίπεδα.

  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Στην Ιταλία, η αρκετά μειωμένη φετινή παραγωγή της χώρας, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες της αγοράς, κρατούν τις τιμές παραγωγού αρκετά   υψηλές. Οι μέγιστες φθάνουν   στα 4,90€/kg,   οι ελάχιστες στα 4,60€/κ και ο μέσος όρος της χώρας στα 4,68€/κ. (Πιν.1).

  

   Στην Τυνησία,  η   μέση τιμή χώρας από 2,83€/κ ανέβηκε ελαφρά   φθάνοντας 2,85€/κ (Πιν.1) πλησιάζοντας έτσι, η και υπερβαίνοντας τις τιμες στην Ελλάδα!

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)