Παράταση στις δηλώσεις για τον διαγωνισμό διάθεσης

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

 

 Παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του διαγωνισμού ποιότητας ελαιοάδου στα ελαιοτριβεία, προχωρούν ομαλά και ελπίζεται ότι τελικά θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

   Με τον   διαγωνισμό αυτό, που οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στην Κρήτη από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το ΕΛΜΕΠΑ, πρόκειται να αξιολογηθούν και επιβραβευτούν ελαιόλαδα περιοχών, γιαυτό και τα δείγματα λαμβάνονται από μεγάλες ποσότητες   Ελαιολάδου που βρίσκονται σε δεξαμενές Συν/κων ή και ιδιωτικών ελαιοτριβείων.

   Και αυτό γιατί, βασικός   στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και προβολή των καλύτερων ποιοτικά ελαιόλαδων περιοχών της Κρήτης και η επίτευξη καλύτερων όρων και υψηλότερων τιμών διάθεσης.Δείγματα προς ανάλυση

 Οι δειγματοληψίες ελαιολάδου,   που σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, έγιναν από παρτίδες τουλάχιστο 20 τόνων μέσα από τις δεξαμενές   των διαγωνιζομένων ελαιοτριβείων, πραγματοποιήθηκαν από τριμελείς επιτροπές στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι   του ΣΕΔΗΚ , του ΕΛΜΕΠΑ καθώς των οικείων Δήμων και ΔΑΟΚ.

   Μια σειρά των δείγματα που ελήφθησαν στάλθηκαν για τις προβλεπόμενες χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς και Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), ενώ μια άλλη σειρά στάλθηκε για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια της ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ στο Ρέθυμνο,   η όποια ανάλαβε να τις εκτελέσει δωρεάν ως χορηγός του διαγωνισμού.

Παράταση για δηλώσεις στον διαγωνισμό διάθεσης

Εκτός από τον διαγωνισμό ποιότητας, προχωρεί και ο διαγωνισμός διάθεσης ελαιολάδου με τον οποίο θα βραβευτούν Συν/κές και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, οι οποίες   εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διάθεσης ελαιολάδου οι οποίες συμβάλουν σε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς αλλά και στην διαφάνεια της λειτουργίας της λειτουργίας τους.

  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

  Ήδη   στάλθηκε στα ελαιοτριβεία που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σχέδιο ΕΚΘΕΣΗΣ την όποια θα πρεπει να υποβάλλουν μέχρι 10 Οκτωβρίου 2021 στον ΣΕΔΗΚ, ενώ παράλληλα, δόθηκε παράταση για δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 28 Απριλίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλες Συνεταιρικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την διάθεση του προϊόντος, να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό η συμμετοχή στον οποίο είναι τελέιως δωρεάν.    

         Μετά την αξιολόγηση που θα γίνει από επιτροπή ειδικών Επιστημόνων, οι διαγωνιζόμενοι θα βραβευτούν με διακρίσεις της ΧΡΥΣΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ και ΧΑΛΚΙΝΗΣ Μινωικής Ελιάς και ΕΠΑΙΝΟΥΣ τις οποίες μπορούν να αναφέρουν και προβάλουν κατά την διάθεση του βραβευθέντος προϊόντος τους, τηρώντας τους ειδικούς όρους που θα καθοριστούν με την απονομή.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)