Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τηλεδιάσκεψη

 

 Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

 

 Η αποκατάσταση των πολύ παλαιών παραδοσιακών αλλά μη παραγωγικών ελαιώνων συζητήθηκε στα πλαίσια της συζήτησης για τα Μνημειακά ελαιόδεντρα.

 Αναφέρθηκε, ότι πολλοί παραδοσιακοί ελαιώνες στην Κρήτη (Ενιά χωριά, Σέλινο, Αμάρι, πλαγίες Ψηλορείτη, Σητεία κ.α.) λόγω γήρανσης και ύψους δέντρων, έχουν περιέλθει σε κατάσταση οριακής παραγωγικότητας και άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο ανεξέλεγκτης ξύλευσης.  ΠΑΛΑΙΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΔΤ

 Βέβαια το θέμα έχει συζητηθεί και παλαιότερα στα πλαίσια του ΣΕΔΗΚ και έχει αποτελέσει αντικείμενο ημερίδας στο Σέλινο μετά την οποία υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ. Δυστυχώς όμως   μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέλιξη, ενώ για άλλους παρόμοιους ελαιώνες όπως της Άμφισσας συνεχίζεται η οικονομική υποστήριξη.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

     Ωστόσο, η κοινωνική αξία και η περιβαλλοντική συνεισφορά των ελαιώνων αυτών, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι υψηλή και ασφαλώς μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διατήρησης και αξιοποίησης με την ΚΑΠ στα πλαίσια της νέας στρατηγικής «Από το χωράφι στο τραπέζι και Βιοποικιλότητα» που έχει ήδη εξαγγελθεί»


*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.