Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τηλεδιάσκεψη

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

Σχετικά με την πορεία της Δακοκτονίας επισημάνθηκε ότι   οι δακοπροσβολές που έχουν επισημανθεί σε όλο το νησί   είναι σποραδικές και προς το παρόν ήσσονος σημασίας. Σε αυτό φαίνεται να συνέβαλαν αποφασιστικά οι καύσωνες που επεκράτησαν επί πολλές μέρες τον Αύγουστο άλλα και οι περισσότεροι ψεκασμοί που έγιναν φέτος. Έτσι η μέχρι σήμερα κατάσταση του ελαιοκάρπου κρίνεται, γενικά, καλή άλλα   ο κίνδυνος δακοπροσβολών, ειδικά μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις,   δεν έχει εκλείψει.

 

Ωστόσο, οι συστάσεις για πρόωρη συγκομιδή, από τέλη Σεπτεμβρίου προβληματίζουν αφού, όπως έχει διαπιστωθεί από εμπειρίες δεκαετιών και σχετικές έρευνες   του Ινστιτούτου Ελιάς ως κατάλληλος χρόνος συγκομιδής για την Κορωνέϊκη στην Κρήτη θεωρείται η 10 Νοεμβρίου για ελαιώνες με χαμηλή παραγωγή και αναλόγως αργότερα για ελαιώνες με μέση και υψηλή παραγωγή.

πίνακας συγκομιδής

Αντίθετα, η πολύ πρώιμη (πρόωρη) συγκομιδή μπορεί να αποφεύγει τον κίνδυνο δακοπροσβολών, έχει όμως σοβαρά μειονεκτήματα,   κυριότερο από τα οποία είναι η σημαντική μείωση της απόδοσης του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο που για την Κορωνέϊκη μπορεί να πέσει σε 12,5-15,5%, αντί του φυσιολογικού 22-25% με συνακόλουθη σοβαρή μείωση του εισοδήματος των παραγώγων.

  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Απαιτείται συνεπώς στενή παρακολούθηση του ελαιοκάρπου των ευπρόσβλητων ελαιώνων και σε περιπτώσεις ανησυχητικών δακοπροσβολών, η καθήλωση τους με επεμβάσεις κάλυψης, οι οποίες, με δεδομένες τις πρακτικές αδυναμίες πολλών παραγωγών καλό είναι να εφαρμόζονται από τους εργολάβους δακοκτονίας με επίβλεψη των υπηρεσιών.

 

 

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.