Πρωτοβουλία Αλβανικού Συλλόγου για προσέλευση εργατών

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 29-10-2020, Γ. Κώνστας

     Πρωτοβουλίες για το κάλεσμα εργατών αλβανικής καταγωγής -και όχι μόνον- για την ελαιοκομική περίοδο έχει αναλάβει ο σύλλογος “Αλβανική Κοινότητα Χανίων”.

 

      Με την ελαιοκομική περίοδο να ξεκινάει και να διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη σε εργατικό προσωπικό καθώς δεν μπορούν να καλεστούν εργάτες από τις χώρες τους όπως γίνονταν στο παρελθόν λόγω κορωνοϊού ο τοπικός σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλία.ΕλαιοσυγκομιδήΣε συνεργασία με γραφεία εύρεσης εργασίας γίνεται προσπάθεια για να έλθουν από άλλες περιοχές της χώρας εργάτες που το καλοκαίρι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε άλλες καλλιέργειες ώστε να δουλέψουν τους 2-3 μήνες που διαρκεί το μάζεμα του ελαιόκαρπου.


   «Είμαστε σε συνεργασία με γραφεία εύρεσης εργασίας στην Αθήνα και αλλού. Μπορούν να έλθουν οι αγρότες στα γραφεία μας στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Χανίων κάθε μέρα 7-10 το απόγευμα ή να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα μας στο Facebook και να μας πουν πόσους εργάτες θέλουν και για που. Θα είναι αλλοδαποί εργάτες που το καλοκαίρι εργάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τώρα το χειμώνα ψάχνουν δουλειά» μας είπε ο κ. Αφρίμ Αβτάι πρόεδρος της “Αλβανικής Κοινότητας Χανίων”.


   Γραφεία εύρεσης εργασίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις έχουν πολλές αιτήσεις από ζευγάρια κυρίως που θέλουν να εργαστούν στην Κρήτη την ελαιοκομική περίοδο. Πρόκειται για εργάτες από Αλβανία, Γεωργία, Νεπάλ, Ινδονησία, Μπαγκλαντές και Αφρικανικές χώρες. Τα μεροκάματα κυμαίνονται γύρω στα 23 ευρώ την ημέρα (700 ευρώ περίπου το μήνα) και ζητείται η παροχή κατοικίας για το δίμηνο-τρίμηνο της παραμονής τους.