Σκοπιμότητα για ανάδειξη και αξιοποίηση τους με την νέα ΚΑΠ

 

    Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

Το θέμα της αξιοποίησης των ορεινών ελαιώνων, ήλε στην επικαιρότητα στην Ισπανία εξαιτίας των νέων συνθηκών και εμπειριών που αποκτήθηκαν απο την πανδημία του Κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας της νέας πράσινης πολιτικής που εξαγγέλλει η ΕΕ με τις στρατηγικές «Απο το χωράφι στο τραπέζι» και «Βιοποικιλότητα»

Το ίδιο θέμα όμως, ασφαλώς θα πρέπει να εξεταστεί και αναδειχτεί και στην Ελλάδα απο την πλευρά των παραγωγών αλλά και των πολιτικών και των παραγόντων του τόπου, ώστε να αξιολογηθεί και περιληφθει στις προτάσεις που θα γίνουν για την νέα ΚΑΠ.

elies

Στην Ισπανία, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων (AEMO) παρουσίασε πρόσφατα μελέτη με αρκετά στοιχεία, τα οποία στην πλειονότητα τους σίγουρα ισχύουν και για τους ορεινούς ελαιώνες της Ελλάδας και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Ισπανίας καταλαμβάνουν πάνω από 18 εκατ. στρέμματα απο τα οποία περίπου το 20% αντιστοιχούν σε ορεινούς ελαιώνες η βρίσκονται σε πλαγιές με μεγάλη κλίση.

Το κόστος παραγωγής   στην Ισπανία, το 2019, ήταν σε μοντέρνους ελαιώνες υψηλής πυκνότητας 1,35€/ κιλό, σε παραδοσιακούς 2,30€/κιλο και σε ορεινούς 3,21€/κιλο, ενώ η μέση τιμή πώλησης χύμα ελαιολάδου τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν €2,10/κιλο.

Απο τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την μελέτη των Ισπανών, διαπιστώνεται ότι το εισόδημα από τους  ελαιώνες αυτούς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και έτσι απειλείται η βιωσιμότητα τους.

Ωστόσο, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που παράγονται σε ορεινούς ελαιώνες έχουν αποδεδειγμένα υψηλές υγειο-προστατευτικές ιδιότητες.

Επομένως, κατά τους Ισπανούς, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση απαιτείται να χαραχθεί μια στρατηγική η οποία θα αναδείξει και θα διαδώσει τις αξίες του παραδοσιακού ελαιώνα, ενώ παράλληλα θα ευαισθητοποιήσει τους ελαιοκαλλιεργητές και τις τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές στο να υλοποιήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές δράσεις.

 

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.