Πρωτοβουλίες στην Κρήτη για προϊόντα Γεωγραφικής ένδειξης

 ΑΝΑΤΟΛΗ 24-07-2020-  Μιχ. Ατσαλάκης

 

    Τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, μαζί με τα ποιοτικά βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, που αποτελούν την κορωνίδα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

    Στο δίκτυο AREPO, την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προώθηση και προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.), συμμετέχουν έξι ελληνικές περιφέρειες και τον συντονισμό έχει η Περιφέρεια Κρήτης.

arepokriti

    Το AREPO είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων από 35 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επιπρόσθετος στόχος είναι η προώθηση, η προάσπιση και η προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων προέλευσης.

Στο δίκτυο AREPO, μέχρι σήμερα συμμετέχουν 35 ευρωπαϊκές περιφέρειες από τη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία και Ελλάδα.

 

   Η προεδρία στην Κρήτη

    Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ατσαλάκης, στο ρεπορτάζ του για την εφημερίδα της ''Ανατολής'', στο πλαίσιο αυτό έγινε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας AREPO, με την νέα διοίκηση της, με την συμμετοχή εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παραγωγικών τάξεων και φορέων του νησιού.

Η νέα Πρόεδρος της Ένωσης AREPO Περιφερειακή Σύμβουλος Ηρακλείου, Ειρήνη Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη, παρουσιάζοντας το δίκτυο AREPO, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ένωσης μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα (Κρήτη), στις εξελίξεις που έχουν επιτελεστεί για τη νέα ΚΑΠ στον τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων και στο πρόγραμμα προώθησης προϊόντων για το 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική Farm to Fork, στην πορεία των εξελίξεων που έχουν επιτελεστεί στον τομέα των διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Επεσήμανε το σημαντικό παρεμβατικό ρόλο της Ένωσης AREPO στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Παρουσίασε τα κύρια σημεία των θέσεων του Δικτύου και τέλος τους στόχους και τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο.

 

     Το λάδι του Α.Σ, Κριτσάς

     Στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας από το Λασίθι συμμετείχε και  ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός ο οποιος δήλωσε:

«Είναι μια καλή ευκαιρία και το δίκτυο να στηριχθούν τα προϊόντα και ειδικά το ελαιόλαδο, αφού είναι ευρωπαϊκό το δίκτυο. Είναι μια σημαντική ένωση που προεδρεύει η Περιφέρεια Κρήτης και μπορούν να στηριχθούν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, καθώς και για περαιτέρω επέκταση με προϊόντα που έχουν δυνατότητες και προδιαγραφές για να ενταχθούν στο δίκτυο"

   Να σημειωθεί πως για την τοπική παραγωγή ελαιόλαδου, όπου ο Συνεταιρισμός καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, η προσδοκία των παραγωγών εστιάζεται  στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος. « Το ελαιόλαδο, είναι ένα προϊόν που παράγεται κάτω από συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές και το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να βοηθηθεί αυτό το προϊόν με την αναγνωριση και διακεκριμένη παρουσία  του και να προωθηθεί περαιτέρω σε επίπεδο αγορών.  προσπάθεια είναι ακριβώς εκεί κι έχει σημασία το δίκτυο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια με τις καιρικές συνθήκες έχουμε θέματα και καταγράφουμε μείωση παραγωγής. Αλλά με το δίκτυο μπορεί να βοηθηθεί το προϊόν σε μεγάλο βαθμό», υπογραμμισε  ο κ. Αφορδακός.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας αναφέρθηκαν στη σημασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν ως ένα ξεχωριστό πρόγραμμα της ΚΓΠ στην ενιαία παρουσίαση των ΓΕ και μιας ετικέτας, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών που έρχονται αντιμέτωποι με πολλές διαφορετικές ετικέτες του ίδιου προϊόντος (π.χ. ελαιόλαδο).

    Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος της καινοτομίας στην παραγωγή και κυρίως στη χημική σύσταση των προϊόντων, ως μέσο παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας της παραγωγής των ΓΕ.

 

Να αναπτυχθεί η συνεργασία

Κοινή άποψη όλων των συμμετεχόντων ήταν να αναπτυχθεί η συνεργασία και η ισχυροποίηση των δεσμών της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον πρωτογενή τομέα. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα προώθησης προϊόντων των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με   περισσότερα όμως κίνητρα στις μικρές παραγωγές. Ιδιαίτερα, να υπάρξει ενθάρρυνση και επιπλέον μοριοδότηση των νέων αγροτών και των παραγωγών που εμπλέκονται στην παραγωγή. Ιδίως επισημάνθηκε ότι, θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, ιδιαίτερα στον τομέα των τροποποιήσεων των φακέλων των Γεωγραφικών Ενδείξεων, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά και ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

 

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλείται να αναλάβει η νέα Ομάδα Εργασίας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και ζήτησε από τα μέλη της να υποβάλλουν γραπτά τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την προώθηση θεμάτων ΓΕ στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. μέσω της Ένωσης AREPO και εν όψει της νέας ΚΑΠ. Ζήτησε επίσης από τα μέλη της ομάδας, να υποβάλλουν ιδέες ή πλάνα δράσεων για την προώθηση και προβολή των προϊόντων ΓΕ στην Περιφέρεια Κρήτης.