Αλλαγή της ποιοτικής βάσης για τις τιμολογήσεις

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού σε όλα τα Μεσογειακά ελαιοπαραγωγικά κράτη ενώ σημάδια για γρήγορη ανάκαμψη τους, δεν φαίνονται να υπάρχουν.

Αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την όλη κατάσταση αλλά αρκούνται σε γενικόλογες δηλώσεις ότι είναι πλήρως ενήμεροι και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις για την ερχόμενη παράγωγη. pinakastimesjul

 Επισημαίνουν ότι η ΕΕ έλαβε τα προσήκοντα μέτρα για τις τιμές με την διενέργεια της 

Ιδιωτικής αποθεματοποιήθηκαν, αλλά δεν φαίνεται να προβληματίζονται για το ότι το μέτρο αυτό δεν 

έφερε. αποθεματοποίησης με την οποία 213.000 τόνοι της Ισπανίας 

Βέβαια οι τιμές στην Ελλάδα αφορούν κυρίως λάδια έξτρα 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Έτσι, οι τιμές για το έξτρα κυμαίνονται στην Ισπανία μεταξύ 1,75-2,75€/κ , στην Ιταλία μεταξύ 3,0-3,50€/κ και στην Ελλάδα μεταξύ 2,0-2,30 (Πιν.1).κανένα απολύτως αποτέλεσμα στις τιμές.υν την όλη κατάσταση αλλά αρκούνται σε γενικόλογες δηλώσεις ότι είναι πλήρως ενήμεροι και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις για την ερχόμενη παράγωγη. Παρθένα οξύτητας μεγαλύτερης των 0.5ο, αφού λάδια με χαμηλότερες οξύτητες στην πράξη φαίνεται ότι έχουν διατεθεί. Έτσι, τα Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, μετά και από απαίτηση και πολλών παραγωγών, αναγκαστικά 

 

προσαρμόστηκε και έθεσε (προσωρινά) σαν βάση των τιμών έξτρα την οξύτητας 0,5ο.

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην

 Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)