Πρόταση ριζικής αναθεώρησης ετοιμάζει ο ΣΕΔΗΚ

 

    Γραφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 Το πρόβλημα της Δακοκτονίας φαίνεται ότι άρχισε να απασχολεί σοβαρά και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το όποιο, άρχισε να εξετάζει την περίπτωση κάποιας  αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογής της.

 

Αυτό προκύπτει απο πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Βορίδη στην Κρήτη σύμφωνα με τις οποίες «προβλήματα της Δακοκτονίας έχουν διαπιστωθεί σε όλη την χώρα, άλλα δεν αφορούν τις κεντρικές υπηρεσίες, τουλάχιστο τα δυο τελευταία χρόνια. Τα φάρμακα προμηθεύονται εγκαίρως και οι διαγωνισμοί γίνονται σωστά. Υπάρχουν όμως άλλα δομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν. Το σύστημα απαιτεί αρκετή μελέτη και πρέπει να το ξανασκεφτούμε απο την αρχή».

Απο τις δηλώσεις όμως αυτές προκύπτει ότι η πληροφόρηση που παρέχεται στον κ. Υπουργό, δεν φαίνεται να είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό οι προμήθειες φαρμάκων και οι προσλήψεις προσωπικού, κομβικές δράσεις για την επιτυχία της Δακοκτονίας, που ενεργούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες δυστυχώς και φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, εκτελούνται με τεράστιες καθυστερήσεις.

eleoneajuly12 4

Τα φάρμακα της τρέχουσας περιόδου, συμφωνά με επίσημες δηλώσεις, θα παραδοθούν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο άλλα και οι Τομεάρχες εποπτείας των εργασιών τοποθετηθήκαν όταν είχε ήδη είχε λήξει η πρώτη, κομβικής σημασίας, γενική διαβροχή.

Βέβαια, ο κ. Υπουργός έχει δίκιο στο ότι «υπάρχουν δομικά προβλήματα και ότι το σύστημα απαιτεί μελέτη» . Η μελέτη όμως αυτή πρέπει να βασιστεί στις θέσεις και προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων και όχι μονο στις απόψεις κεντρικών υπηρεσιών.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Ο ΣΕΔΗΚ, στα πλαίσια αυτά, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια, μετά από απόφαση του ΔΣ του, ετοιμάζει ένα ακόμη υπόμνημα στο όποιο θα αναφερθεί στα κυριότερα προβλήματα που έχουν επισημανθεί και αναφερθεί και παλαιοτέρα άλλα και σε εκείνα που διαπιστώθηκαν πρόσφατα.

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.