Με δεύτερη γενική διαβροχή απαντούν οι ΔΑΟΚ στην Κρήτη!

Ερωτηματικά για τα «νέα» φάρμακα και προβληματισμοί για τους ατομικούς ψεκασμούς κάλυψης

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

Πριν καλά, καλά, ολοκληρωθεί η πρώτη γενική διαβροχή της δολωματικής Δακοκτονίας στην Κρήτη, άρχισε στα Χανιά και Λασίθι και μάλλον θα συνεχιστεί και στην υπόλοιπη Κρήτη και δεύτερη γενική διαβροχή.

Ωστόσο, ερωτηματικά υπάρχουν γιατί η δεύτερη αυτή διαβροχή εκτελείται με άλλο φάρμακο, διαφορετικό απο το Imidan 200 EC (Phosmet 20%) που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη και μάλιστα αναφέρθηκε ως «νέο» και αποτελεσματικό.Βασική αιτία της εξέλιξης αυτής, είναι το γεγονός ότι μετά την 

eleoneajuly12 1

πρώτη γενική διαβροχή σε διάφορες περιοχές οι δακοσυλήψεις στις παγίδες εμφανίζουν αυξημένους πληθυσμούς εντόμου. Έτσι, μερικές ΔΑΟΚ, πολύ σωστά, αποφάσισαν την διενέργεια και δεύτερης γενικής διαβροχής προκειμένου οι πρώτοι πληθυσμοί του εντόμου να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Γιατί αν προλάβουν να ωοτοκήσουν στον ήδη αναπτυγμένο ελαιόκαρπο και ανοίξουν τον δρόμο για νέους πολυπληθέστερους πληθυσμούς η αντιμετώπιση θα είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη όπως πέρυσι.

       Όμως, ερωτηματικά υπήρξαν και για την καταλληλότητα του δεύτερου SUCCESS 0,024CB (spinosed 0,024%) -το όποιο κατά πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε και κατά τα περσινή περίοδο - γιατί στις ετικέτες των συσκευασιών του έφερε την ένδειξη «Λήξη μέχρι 2017», η οποία όπως ήταν φυσικό προκάλεσε εύλογες ανησυχίες. Τελικά διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα με κωδικούς που φέρονται στις φιάλες του, η κυκλοφορία του έχει παραταθεί μέχρι 30-4-2022, με την απόφαση (αρ. 3628/95525/13.04.2020 ) του ΥπΑΑΤ

Εκτός όμως απο αυτά, οι αμφιβολίες που προκάλεσε η δραματική περσινή αστοχία της συλλογικής Δακοκτονίας, έχουν δυστυχώς επιτρέψει σε διάφορους επιτήδειους να πείθουν παραγωγούς σε αρκετές περιοχές, να εκτελούν προληπτικούς ψεκασμούς κάλυψης με ισχυρά (επιτρεπόμενα και μη) φυτοφάρμακα. Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, μπορεί να έχει σαν συνέπεια, την πρόκληση επικίνδυνων υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο, άλλα και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, μελισσοκομία και το περιβάλλον γενικότερα. Επομενως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί οπωσδήποτε.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Πρόσθετο πρόβλημα όμως αποτελεί και η έλλειψη συντονιστικού οργάνου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να αποφεύγονται ενέργειες η και συστάσεις οπωσδήποτε καλοπροαίρετες, άλλα μερικές φόρες ατελέσφορες η και αντιφατικές με άλλες υπηρεσιακές οδηγίες. Μεταξύ αυτών χαρακτηριστικές είναι η προτροπή υπηρεσιών  για εποπτεία   των ψεκασμών απο παραγωγούς, έργο που δεν μπορούν για λόγους προσωπικούς (ηλικία, απουσία από το χωριό κ.α.) άλλα και για λόγους νομιμότητας (αρμοδιότητα κ.α. ) να αναλάβουν , όπως και η σύσταση για αποφυγή αρδεύσεων κ.α., που αντιφάσκει με την εκτέλεση αρδευτικών έργων άλλα και τις εγγραφές οδηγίες που παρέχουν άλλες υπηρεσίες για αρδεύσεις.

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.