Με ερωτηματικά οι φιλόδοξες αλλά οδυνηρές στρατηγικές της νέας ΚΑΠ
Γράφει: ο Νικ. Μιχελάκης*
Φιλόδοξους αλλά δύσκολους αγροδιατροφικούς και περιβαλλοντικούς στόχους φαίνεται να θέτει η πρόταση των δυο στρατηγικών της Κομισιόν για την νέα μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής που θα αρχίσει ως φαίνεται απο το 2022 και θα διαρκέσει μέχρι το 2030.
Η στρατηγική αυτή, η οποία τελούσε υπό μελέτη και επεξεργασία τώρα και καιρό, παρουσιάστηκε πρόσφατα με επίσημη ανακοίνωση του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων , Κύπριας κ. Στέλλας Κυριακίδου
Οι τίτλοι των δύο στρατηγικών της νέας αυτή πρότασης απο πρώτη άποψη ξενίζουν και δεν επιτρέπουν και τόσο εύκολη κατανόηση του περιεχομένου τους.
Στα αγγλικά η πρώτη έχει τον «From Farm to Fork» που επι λέξει σημαίνει «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» και η δεύτερη «Biodiversity» που σημαίνει «Βιοποικιλότητα»
Η πρωτη, «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» , η οποία στα Αγγλικά διατυπώνεται και με την συντομογραφία «F2F», μοιάζει αρκετά με την παλιότερη ανάλογη και πιο γνωστή έκφραση, από το «χωράφι στο τραπέζι» και προϊδεάζει ότι στοχεύει σε αμεσότητα της μεταφοράς των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή και σε περιορισμό ή εξάλειψη των λογής μεσαζόντων. Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος της φαίνεται να είναι η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και η μείωση των κλιματικών επιπτώσεων απο την παραγωγή τους.
Η δευτερη, «Βιοποικιλότητα» βασικά στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ανάσχεση της απώλειας των διαφόρων ειδών της χλωρίδας και πανίδας και της ίδιας της γης από υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και από ρύπανση
Τελικά πιο απλά μπορούμε να πούμε οι δυο στρατηγικές αποβλέπουν στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων η πρώτη και στην προστασία του περιβάλλοντος η δεύτερη
Μέτρα και χρηματοδότηση των στρατηγικών
Ενώ οι στόχοι των δυο νέων στρατηγικών για την υγιεινή των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος, φαίνονται να είναι γενικά αποδεκτοί, τα μέτρα που προτείνονται για την επίτευξη τους δεν φαίνεται να είναι ευχάριστα και αποδεκτά απο διάφορες πλευρές της παραγωγής προϊόντων και αγροεφοδιων.
Όπως εξαγγέλθηκε, τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά 20%, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών κατά 50% και μετατροπή του 25% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων της ΕΕ σε βιολογικές καλλιέργειες, από 8% που είναι σήμερα μέχρι το 2030!
Η χρηματοδότηση των μέτρων, όπως ανακοινώθηκε θα εξασφαλιστεί μέσω νέων προγραμμάτων της ΚΑΠ, από το πρόγραμμα «Ορίζων» και το ταμείο «InvestEU». Δεν αποκλείεται όμως τα μέτρα αυτά, να ενσωματωθούν στις υποχρεώσεις για άμεσες ενισχύσεις, πράγμα που θα προκαλέσει πρόσθετες αναστατώσεις και δυσκολίες.
Αντιδράσεις Οργανώσεων για την νέα στρατηγική της ΚΑΠ
Σύμφωνα με διάφορες Αγροτικές Οργανώσεις, εκτιμάται ότι τα μέτρα με τα οποία σκοπεύετε να υλοποιηθούν οι στρατηγικές, θα συντελέσουν σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών, ενώ σύμφωνα με διαφορές Βιομηχανίες παραγωγής αγροεφοδίων (λιπασμάτων, φαρμάκων κλπ) και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων εκτιμάται θα είναι αρνητικά και θα ζημιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα τους.
Αντίθετα, συμφωνά με αξιωματούχους της ΕΕ, θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής αφού θα περιορίσουν σημαντικά την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ενώ α συντελέσουν και στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης ποιότητας και υπεραξίας.
Απο Ελληνικής πλευράς δεν έχουν γίνει γνωστές θέσεις και απόψεις πιθανώς γιατί ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός ο σχεδιασμός των νέων στρατηγικών. Πάντως, καλό είναι να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου αλλά και εγρήγορση από την πλευρά των παραγωγών, ώστε το κόστος των πράγματι φιλόδοξων αυτών στόχων να μην το καταβάλλουν μόνο οι παραγωγοί!
=================
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.