Ποτισματα και προσοχή για Πυρηνοτρήτη, Ρυγχίτη, Ωτιόρυγχο, Ακάρεα, Κοκκοειδή

   Σύμφωνα με το Δελτίο του ΠΚΠΦΠΕ Ηρακλείου της 21/5/2020, πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη το χρονικό διάστημα 12-20 Μαΐου με υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές (Μοίρες 41,1°C, Γόρτυνα 40,9°C).

anth

   Πρόκειται για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο διάρκειας αρκετών ημερών που δυσχεραίνει τη γονιμοποίηση των ανθέων και την καρπόδεση στην ελιά.

   Η μεγάλη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς στις περιοχές που βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στο κρίσιμο στάδιο της πλήρους άνθισης (περισσότερο οι περιοχές στη ζώνη μέσης πρωιμότητας).

   Οι υψηλές θερμοκρασίες ωθούν σε γρήγορη βλαστική εξέλιξη και σε συνδυασμό με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία προκαλούν αφυδάτωση των ανθέων και ξήρανση της γύρης μειώνοντας τα γόνιμα άνθη.

 

   Η καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων περιορίζει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Κανονικά ποτίσματα, όπου μπορούν να γίνουν, διατηρούν υγρό το έδαφος και το επίπεδο της σχετικής υγρασίας σχετικά υψηλό. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει απόπλυση των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και να επηρεάσει αρνητικά την καρπόδεση.

 

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Πρώιμες περιοχές: Η καρπόδεση ολοκληρώνεται (στάδιο H). Οι νεαροί καρποί αποκτούν μέγεθος κόκκου σταριού (στάδιο Ι)

Μεσοπρώιμες περιοχές: Πλήρης άνθιση (στάδιο F1) - Πτώση πετάλων (στάδιο G)

Όψιμες περιοχές: Άνθιση (στάδιο F)

deltio1

 

   Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων των παραλιακών και πρώιμων περιοχών ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς μέσα στο 1° δεκαήμερο του Μαΐου. Σε δειγματοληψίες μικρών καρπών φάνηκαν οι πρώτες ωοτοκίες. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα των καρπών. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα.deltio2

 

Διαπιστώσεις

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς αναμένεται στις πρώιμες περιοχές έναρξη των εκκολάψεων από 23 Μαΐου. Αντίστοιχα στις πρώιμες περιοχές της Π.Ε. Χανιών έναρξη εκκολάψεων υπολογίζεται από 26 Μαΐου.

 

Οδηγίες

- Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στα διάστημα 23 - 25 Μαΐου. Σε ελαιώνες μέτριας καρποφορίας συστήνεται επανάληψη της επέμβασης.

- Πρώιμες περιοχές Π.Ε. Χανιών: 26 - 28 Μαΐου.

 

Σύσταση

Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά και τον πληθυσμό της πρώτης γενιάς του δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα και δεν έχει ακόμη αρχίσει να ωοτοκεί στους καρπούς.

Για την Π.Ε. Χανιών τα δεδομένα παγίδευσης και βλαστικών σταδίων της ελιάς λαμβάνονται με την συνεργασία της ΔΑΟΚ Χανιών.

 

 

   Ρυγχίτης ή Μπίμπικας (Rhynchites cribripennis)

Είναι ένα μικρό σκαθάρι, μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που σχηματίζει τρύπες μορφής "κρατήρα" στην επιφάνεια των καρπών αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους αναπτύσσονται μεγάλοι πληθυσμοί, ικανοί να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.deltio3

 

Οδηγίες

- Στους ελαιώνες των πρώιμων περιοχών, μετά το στάδιο της καρπόδεσης, συστήνεται συχνός έλεγχος για την πυκνότητα του πληθυσμού των ακμαίων. Ο έλεγχος γίνεται πολύ νωρίς το πρωί με τίναγμα των κλαδιών πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 3-4 ακμαία πρέπει να γίνει καταπολέμηση.

- Συστήνεται προληπτική επέμβαση στους ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

   Ωτιόρυγχος (Otiorrynchus cribricollis)

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

 

Οδηγίες

- Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών που έχουν ιστορικό προσβολής συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά τον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

 

 

   Ακάρεα (Eriophyidae)deltio4

Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται ψεκασμός των νεαρών δέντρων που παρουσιάζουν συμπτώματα έντονης προσβολής στα φύλλα, στο διάστημα 23 - 26 Μαΐου.

 

 

   Κοκκοειδή ή Ψώρες: Πολλίνια (Pollinia pollini), Ασπιδίωτος (Aspidiotus nerii), Παρλατόρια (Parlatoria oleae)

Η πολλίνια αποτελεί σημαντική αιτία εξασθένισης των ελαιοδέντρων. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος, αναπτύσσεται μέσα σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών (πληγές από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα ή χειρισμούς όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία γιατί απομυζά και καταστρέφει τους οφθαλμούς. Οι προσβολές επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο προκαλώντας ξηράνσεις των λεπτών κλαδιών στις ποδιές των δέντρων.deltio5

 

Οδηγίες

- Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Ένα αυστηρό κλάδεμα διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό που δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κοκκοειδών.

 

Χρόνος επέμβασης

- Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών όπου παρουσιάζονται έντονες προσβολές συστήνεται μια επέμβαση στο διάστημα 23 - 28 Μαΐου με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η χημική αντιμετώπιση συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.