Αβάσιμες, δυστυχώς, οι φήμες για αυξήσεις!

    

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Στην «εντατική», συνεχίζει να βρίσκεται, «διασωληνωμένη» η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα με την πλειονότητα των ελαιοτριβείων και εμπόρων να μην αγοράζουν, τα   αδιάθετα αποθέματα να πιέζουν και τις   τιμές να βρίσκονται σταθερά βυθισμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

    Και ενώ αυτά επιβεβαιώνονται από το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, κυκλοφορούν διαφορές φήμες για άνοδο τιμών οι οποίες, δυστυχώς, είναι αβάσιμες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν κάποια αναστάτωση στην αγορά.

eleonea may3a

eleonea may3b

 

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12-5-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται (Πιν.1.) κυμαίνονται στα 2,40-2,10€/κ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές αφορούν ελαιόλαδα έξτρα παρθένα οξύτητας 0,3 βαθμών και ότι για λάδια με μεγαλύτερες οξύτητας, οι τιμές αυτές μειώνονται κατά 0,1€/κ ανά γραμμή (0,1ο) αύξησης της οξύτητας.

      Επομένως οι τιμές για τα συνήθη φετινά λάδια με οξύτητες 0,6-0,8 βαθμούς είναι κάτω από 2 ευρώ!  

    Βέβαια, παραδόξως, κάποια μικρή ζήτηση φαίνεται να υπάρχει για υψηλόβαθμα λάδια (οξ.>2βαθμων), με τιμές βέβαια πολύ χαμηλές (1,10-1,20€/κ). Και προορισμός αυτών των λαδιών πιθανότατα είναι το ραφινάρισμα και η χρήση τους για τον τύπο «Ελαιόλαδο μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου» που συνήθως διαφημίζεται, παρανόμως,  μόνο με την λέξη «Ελαιόλαδο»!

  

   Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων αλλά και η αυξημένη προσφορά συνετέλεσε σε κάποια αξιόλογη πτώση των μέγιστων τιμών για το έξτρα στα 2,90 €/κ (από 3,10 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή και οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1,77-1,65€/κ

   Στην Ιταλία σημειώθηκε κάποια πολύ ελαφρά άνοδος της τάξεως των 10 λεπτών/κ σε μερικές πόλεις, αλλά ο μέσος όρος της χώρας παρέμεινε σταθερός στα 3,35 €/κ

_______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)