Πιθανοί κίνδυνοι αλλά και ...οφέλη.

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν προχθές (12 Μαΐου) σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπως ήταν φυσικό, θορύβησαν και ανησύχησαν πολλούς ελαιοπαραγωγούς. Κι’ αυτό γιατί, ασφαλώς θυμούνται τους καύσωνες των προηγούμενων ετών και ιδίως εκείνους του 2013, οι οποίοι αποδεκάτισαν την ελαιοπαραγωγή του νησιού και την έφεραν στους 25.000 τόνους, ποσότητα που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 80 ετών!eleonea may2b

Πάντως ο προχθεσινός καύσωνας δεν ήταν και τόσο έντονος και οπωσδήποτε δε ήταν τόσο γενικός σε όλη την Κρήτη. Η υψηλότερη θερμοκρασία παρατηρήθηκε στο Ακρωτήρι στα Χανιά και έφτασε τους 38ο, ενώ περιοχές όπου παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες από 33ο ήταν : Κολυμβάρι 37ο, Πλατανιάς 37ο, Αλικιανός 35ο , Ρέθυμνο 34ο , Ηράκλειο 37ο , Σταυράκια 35ο , Αγ, Νικόλαος 34ο, Σητεία 33ο

Οι νότιες περιοχές όπως Ιεράπετρα, Παλαιόχωρα Τυμπάκι την ίδια ημέρα είχαν μάλλον φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Οπωσδήποτε οι καύσωνες την Άνοιξη και ιδίως κατά τον Μάιο, είναι άκρως επικίνδυνοι για την ελαιοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης-καρπόδεσης. Και γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι όταν συνοδεύονται από ξηρούς νότιους ανέμους. Προκαλούν έντονη αφυδάτωση και ξήρανση των ανθέων η και πτώση των μικροσκοπικών καρπών που μόλις έδεσαν.  

 

Ανάγκη για αρδεύσεις όπου είναι δυνατό

Επειδή κατά τον Μετεωρολόγο κ. Λέκκα, δεύτερο κύμα καύσωνα αναμένεται την Παρασκευή – Σάββατο, κάλο και χρήσιμο θα είναι οι παραγωγοί που μπορούν να αρδεύσουν τα δέντρα τους, να κάνουν ένα πότισμα αυτές τις μέρες. Θα είναι χρησιμότερο από ότι το καλοκαίρι.

Στους ξερικούς ελαιώνες, τα ζιζάνια, αν υπάρχουν, πρέπει να   καταστραφούν άμεσα με χορτοκοπτικό γιατί η υγρασία που αφαιρούν είναι κρίσιμη

  

   Πιθανές ζημιές στον δάκο αλλά όχι εφησυχασμός

   Ωστόσο, οι καύσωνες της Άνοιξης και ιδίως του Μάιου, παραδόξως, είναι και ωφέλιμοι γιατί είναι ζημιογόνοι για τον Δάκο. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι ακμαία άτομα Δάκου που εκτίθενται επί αρκετό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω 32ο αδρανοποιούνται και άνω των 36ο θνήσκουν. Επομένως ένας ισχυρός καύσωνας διαρκείας λειτουργεί σαν μια γενική διαβροχή!

   Όμως οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν καίτοι πλησίασαν αυτά τα επίπεδα δεν θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στα άτομα της «λευκής» γενιάς τα οποία, κατά μαρτυρίες παραγωγών, αναζητώντας τροφή ήδη εμφανίζονται αθρόα σε κήπους και πράσινη αυτοφυή βλάστηση. Επομένως δεν χρειάζεται εφησυχασμός ! Γιατί ο Δάκος έχει τον τρόπο του να αντιμετωπίζει τους μικρούς καύσωνες. Κρύβεται σε σκιερά, υγρά μέρη, ρωγμές και άλλα καταφύγια και μόλις ο καιρός αλλάξει επιτίθεται!

___________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)