Ανάγκη για σωστή δημόσια ενημέρωση

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

eleonea may

Οι ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην διεθνή αγορά για την κατανάλωση αρχικά και για την διακίνηση στην συνέχεια, διατροφικών προϊόντων, είχαν τις επιπτώσεις τους και στο ελαιόλαδο. Αρχικά φάνηκε ότι η κατανάλωση του πήγαινε να αυξηθεί διεθνώς κατακόρυφα, αφού κάποιοι επιδημιολόγοι και διατροφολόγοι το συνιστούσαν σαν βασικό στοιχείο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μηχανισμού.

 

Ωστόσο η σωστή αυτή τάση δεν συνεχίστηκε αφού, για αδιευκρίνιστους λόγους, Επιδημιολόγοι εντός και έκτος Ελλάδας κατά τις μέρες της καραντίνας αλλά και μετά, συνιστούσαν την Μεσογειακή διατροφή αναφέροντας και διάφορα τρόφιμα που την χαρακτηρίζουν, αλλά καθόλου ή ελάχιστα ανάφεραν μέσα σε αυτά το ελαιόλαδο που αποτελει το βασικό στοιχείο της Μεσογειακή διατροφής.!

 

Πολύ περισσότερο, δεν φαίνεται να υπήρξε η βούληση να διευκρινιστεί ότι, μητέρα και βάση του γραφειοκρατικά επινοημένου διατροφικού πρότυπου της Μεσογειακής διατροφής, είναι η Παραδοσιακή Κρητική διατροφή, παρά το ότι αυτό τεκμηριώνεται με διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, όπως η Μελέτη των 7 χωρών, που έγινε από τον διάσημο Καρδιολόγο από την Μινεσότα Καθηγητή Ancel Keys. Σχετική τεκμηρίωση για αυτά υπάρχει στην ειδική έκδοση του ΣΕΔΗΚ «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» .

 

    Αυτά, καλό είναι, να τα έχουν υπόψη όσοι τις ώρες αυτές λαμβάνουν αποφάσεις για το προσεχές μέλλον του τόπου.eleonea may1

_______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)