Τα αίτια, οι ευθύνες και οι αποζημιώσεις των δακοπροσβολών
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Ο ΣΕΔΗΚ με αναλυτικά υπομνήματα που υπέβαλε στο ΥπΑΑΤ, την Περιφερεια και τους Βουλευτές Κρήτης σε προηγούμενες περιόδους αλλα και φέτος, έχει τεκμηριώσει ότι γενεσιουργά αίτια της αναποτελεσματικότητας είναι η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και τα δυο αποτελούν ευθύνη των εκάστοτε Κυβερνήσεων.
Τα δευτερογενή αίτια, όπως είναι η καθυστέρηση εκτέλεσης της κρίσιμης 1ης γενικής διαβροχής, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του εντόμου στα χρησιμοποιημένα συνεχώς ίδια φάρμακα, η πιθανή μείωση της δραστικότητας τους, άλλα και η πλημμελής εφαρμογή, οι μη ψεκαζόμενοι ελαιώνες κ.α. ασφαλώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με την άρση των γενεσιουργών και τον ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου της δακοκτονίας
Έτσι, η αναζήτηση ως αίτιου της κλιματικής αλλαγής, που δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να τεκμηριωθεί, βέβαια θα έχει σαν συνέπεια την πολιτική απαλλαγή απο ευθύνες των πάντων, άλλα κυρίως θα οδηγήσει στην διαιώνιση του προβλήματος.
Επομένως, η σημερινή Κυβέρνηση μάλλον οφείλει να ερευνήσει σε βάθος τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής, για τις οποιες οι ευθύνες της πρεπει να είναι μικρότερες, αφού ανέλαβε μεσούσης της δακοκτονίας, ενώ για τις αποζημιώσεις καλό είναι να προσεγγίσει τρόπους άμεσης επούλωσης των πληγών. Οι ήσσονος σημασίας (de minimis) άμεσες αποζημιώσεις ίσως είναι προτιμότερες, έστω και αν είναι μικρότερες απο ότι οι ειδικές αποζημιώσεις απο την ΕΕ οι οποιες και χρονοβόρες θα είναι (μετά απο 3-4 έτη) αλλα και επικίνδυνες αφού μπορεί να εξελιχτούν σε αποζημιώσεις τύπου «Χατζηγακη» που ακόμη ταλανίζουν την χώρα μας.
Όμως, η σημερινή Κυβέρνηση θα επωμιστεί κύρια ευθύνη αν δεν προβεί σε λήψη απόφασης για ριζικό ανασχεδιασμό του συστήματος.
Ο καιρός δεν έβαλε το χέρι του!
Σε δημοσιεύματα μας, τα τελευταία χρονια επισημαίνοντας τις χρόνιες αδυναμίες που προκαλούσαν η υποχρηματοδότηση και γραφειοκρατία, καταλήγαμε: «Ο θεός και ο καιρός να βάλλουν το χέρι του» Και φαίνεται πως τα προηγούμενα χρονια, με τις ακραίες θερμοκρασίες και παρατεταμένες ξηρασίες που επικρατούσαν Ανοιξη - Θέρος, ο καιρός έβαζε πράγματι το χέρι του, αφού ο Θεός, σίγουρα, δεν φανταζόμαστε πως μπορεί να ασχολείται με τον Δάκο!
Φέτος όμως, κατά την άνοιξη και θέρος, δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και ο Δάκος επωφελούμενος την μόνιμα καθυστερημένη και τελείως πλημμελή α΄ γενική διαβροχή, βρήκε τον καιρό του και άρχισε να πολλαπλασιάζεται φυσιολογικά. Η μη εμφάνιση του στις παγίδες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν αποτελεί, για τους γνωρίζοντες, κάτι το ασύνηθες. Γιαυτο είχαν καθιερωθεί απο παλιά, στην περίπτωση αυτή, σαν πρόσθετο διαγνωστικό μέσο τα λεγόμενα sondage (πλήρης ψεκασμός δέντρου και καταμέτρηση των εντόμων που πέφτουν σε δίκτυα) που ως φαίνεται η σοφή γραφειοκρατία δεν τα προέβλεψε!
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)