Μοχλός για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου και ευαισθητοποίηση της νεολαίας
Σημαντική εκδήλωση με θέμα «Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη» πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 4 Δεκεμβρίου στο ΜΑΙΧ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιας 2019
Στόχοι της εκδήλωσης είναι η αξιοποίηση του πολιτισμού της ελιάς στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου στο νησί και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την ελια και το ελαιόλαδο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που οργανώνεται απο τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το ΜΑΙΧ, τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη και το 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων , είναι ποικίλο και αρκετά ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους και περιλαμβανει:
- Θεατρικές παραστάσεις σχετικές με την ελια και το λαδι απο μαθητές των εκπαιδευτήριων Μαυροματάκη και 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων
-Απαγγελία αποσπασμάτων απο το λυρικό πεζογράφημα « Αρρήτων Τρόποι. Στην τροπή του ήλιου με τα φύλλα της Ελιας» του Νίκου Ζερβονικολάκη απο την Καίτη Αλέξη, πρ. εκφωνήτρια του Ρ/Σ Κρήτης.
- Εισήγηση με θέμα «Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωϊτες» απο την Ανώγια Σαρπακη, Δρ. Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολογο.
-Εισήγηση με θέμα: Ο πολιτισμός της ελιάς μοχλός ανάπτυξης ελαιοτουρισμου στην Κρήτη απο τον Νίκο Μιχελάκη, Δρ. Γεωπόνο Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ
- Βραβεύσεις Μαθητών και Εκπαιδευτικών για την συμβολή τους στην ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς
- Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για την συμβολή τους στην προώθηση του ελαιοτουρισμου και την διάθεση του ελαιολάδου. Κατά την απονομή, οι βραβευόμενοι θα παρουσιάσουν τις βασικές ελαιοτουριστικες δράσεις για τις οποιες βραβεύονται με προβολή εικόνων Θα ακολουθησει συζήτηση για όλα τα θέματα του προγράμματος στην οποία μπορούν να παρουσιάσουν τις θέσεις-απόψεις όσοι απο τους συμμετέχοντες επιθυμούν και θα εξαρθούν συμπεράσματα για την οργάνωση μελλοντικών εκδηλωσεων.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με προσφορά ελαιοδεσμάτων στους Μαθητές και συμμετέχοντες στο εστιατόριο του ΜΑΙΧ.
Αναπτυξη Ελαιοτουρισμου
(α) Στις περιοχές της ενδοχώρας
Η ανάπτυξη ελαιοτουρισμου στην Κρήτη επιβάλλεται και μπορεί να βασιστεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας της ελιάς και της υγιεινής και γευστικής αξίας του ελαιολάδου. Τα άφθονα Αρχαιολογικά Ελαιοκομικά μνημεία, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα, και τα ΕλαιοΜουσεία που ήδη υπάρχουν στην Κρήτη μπορούν να πλαισιωθούν απο επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που θα προσφέρουν και φαγητά με βάση το ελαιόλαδο αλλα και συσκευασίες ποιοτικού ελαιολάδου.
Ο κλασικός τουρισμός της θάλασσας και του ήλιου άρχισε ήδη να παρουσιάζει συμπτώματα υπερκορεσμού, ενώ πλήττεται και σοβαρά από τον ισχυρό οικονομικό ανταγωνισμό αλλων χωρών που διαθέτουν ανάλογα προσόντα. Σε παραλιακές θέσεις εξαιρετικού κάλλους παρουσιάζεται σημαντική υπερσυγκέντρωση με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό αλλα και στο κοινωνικό περιβάλλον.
Αντίθετα στην ενδοχώρα η ανάπτυξη τουρισμού είναι πενιχρή παρά τις αξιόλογες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ελαιοτουρισμός.
(β) Στις παραλιακές περιοχές
Ο ελαιοτουρισμός στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί και στις ήδη αναπτυγμένες τουριστικά παραλιακές περιοχές και στην ενδοχώρα
Στις παραλιακές περιοχές μπορεί να αναδειχτεί και διαδοθεί η Κρητική διατροφή στην εστίαση με την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και οι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν σύμφωνα με έρευνες του ΣΕΔΗΚ.
Παράλληλα, και σε μεγάλα Ξενοδοχεία η χρήση της Κρητικής διατροφής και του ελαιολάδου άρχισε να αναδεικνύεται και να αποτελεί στοιχείο προσέλκυσης τουριστών, Ήδη μεγάλα Ξενοδοχεία πρόκειται να βραβευτούν για τις αγροτουριστικές δράσεις τους.
Στις περιοχές της ενδοχώρας, η Κρητική διατροφή και ιδίως η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου πρέπει να επιδιωχθεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ παράλληλα μπορούν να συστηματοποιηθούν και πυκνώσουν οι επισκέψεις στα Ελαιοκομικά μνημεία, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα, τα Ελαιουργεία και σε θέσεις θέασης που προβάλλεται ο περιβαλλοντικός ρόλος της ελιάς. Τα πρώτα βήματα ήδη έγιναν με τεραστία επιτυχία. Την Μνημειακή ελιά των Βουβών και το Μουσείο ελιάς που υπάρχει δίπλα της, τα επισκέπτονται ήδη δεκάδες χιλιάδες κάθε τουριστική περίοδο, ενώ παράλληλα τουριστικά Ελαιοτριβεία, κέντρα επίδειξης Κρητικής διατροφής κ.λπ. άλλες δραστηριότητες αρχίζουν να αναπτύσσονται.
Ευαισθητοποίηση νεολαίας
Η σύγχρονη νεολαία στην Ελλάδα και στην Κρήτη, σιγά- σιγά απομακρύνεται απο τους πατροπαράδοτους παραδοσιακούς δεσμούς των παλαιοτέρων κατοίκων του νησιού απο την ελια και το ελαιόλαδο.
Και η απομάκρυνση αυτή έχει πολλές συνέπειες για τις νεωτέρες γενιές .
-Απώλεια της ωφέλειας των ευεργετικών για την υγεία επιδράσεων του ελαιολάδου με τις οποίες συνδέεται η γνωστη απο διεθνείς μελέτες υγεία και μακροζωία των παλαιών Κρητικών. -Χαλάρωση των δεσμών με τους αιωνίους συμβολισμούς της ελιάς για την ειρήνη, την σοφία ,την αθανασία, την καρτερικότητα, την ανανέωση της ζωής, την γονιμότητα, την ελπίδα και τόσους αλλους που έχουν υιοθετηθεί απο πλήθος εθνών και θρησκειών σε όλο τον κόσμο.
- Μείωση του ενδιαφέροντος για την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου ποιότητας.
Στα πλαίσια του προγράμματος για ευαισθητοποίηση της νεολαίας ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δημους , την Περιφέρεια, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, διάφορα σχολεία και τοπικούς φορεις, έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά απο ενημερωτικές δράσεις τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, όπως:
-Πραγματοποίηση 5 ημερίδων ενημέρωσης εκπαιδευτικών σε διάφορα μέρη της Κρήτης -Οργάνωση 18 ημερίδων ευαισθητοποίησης νεολαίας με θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με Δημους σε διαφόρους Δημους της Κρήτης,
- Έκδοση βιβλίου « Παιχνίδια με τη ελια» για μικρούς μαθητές και « Στους δρόμους της Ελιας» για μεγάλους μαθητές
- Παραγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την ελια και το λαδι που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr .
To πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης φαινεται εδώ